torsdag 30 november 2017

Nämndmötet i november

Vi konstaterade att ekonomin är stabil och det är bra för den ligger ju till grund för allt vi gör i stadsdelen.
Vi fick Uppföljningsrapport 3 som hade fördjupat sig i Äldreomsorgen. Anmärkningsvärt är att sjukfrånvaron är högst av alla sektorer och det gäller både den långa och den korta och den har dessutom ökat de tre senaste åren. Sektorn har ansökt om medel från NAV (nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning) som ska användas så att de korta sjukskrivningarna inte blir långa. Orsakerna till sjukskrivningarna är flera, inte bara arbetsrelaterade utan också ett stressande privatliv. Men vi har bra kvalitet vilket brukarenkäten visar så det har inte drabbat våra brukare.
Rekryteringen är ett stort problem meddelade stadsdelsdirektören.
Stadsrevisionen var inte nöjd med det förebyggande arbete mot kränkande behandling och jag frågade om insatserna har förändrats med tanke på #metoo-upproret. Svaret blev att förvaltningen arbetar med tydligare rutiner för anmälan, utredning och åtgärder och dessa börjar gälla hösten 2017. Jag påpekade vikten av att tal om detta redan i förskolan. Så förhoppningsvis blir inte bara stadsrevisionen nöjd utan också vi.
Ett annat ärende från stadsledningskontoret och behandlade översyn av taxor för hemtjänsten. Beslutet ligger inte i nämnden utan i kommunfullmäktige så vi kan bara lämna synpunkter
Taxorna för hemtjänsten har legat lägst i Göteborg jämfört med övriga landet och behöver höjas. Ett förslag var att höja från 101 kr till 141 kr och det kan upplevas som en stor höjning av många. Det kan också göra att fler väljer att använda RUT-tjänster. Det fanns ett annat förslag som ville höja till drygt 300 men eftersom inte pengarna är öronmärkta avvisade Alliansen detta.
När det gäller taxorna för larm behöver man höja månadsavgiften med inte utryckningskostnaden. Många bor kvar hemma för att det inte finns plats på äldreboende och man ska inte behöva avstå från att larma pga kostnaden.
Larmen missbrukas men det kan avhjälpas med en brukartelefon där man slipper vänta länge och kommer direkt dit man ska utan vidarekopplingar.
Beträffande maten tycker vi det ska bli möjligt att avstå någon/några måltider men jag påpekade att då får man kolla noga så att ingen blir undernärd.
Vi godkände också yttrandet över detaljplanen för bostäder på Vågnedalsvägen. Bostäder behövs ju men Alliansen lade ett tilläggsyrkande där vi vill se en breddning av väg 158 som redan nu är hårt belastad.
Vi godkände yttrandet över detaljplanen för hospice och bostäder för 60+ i Hovås.
Vi godkände också en begäran om förstudie för att bygga BmSS (bostad med särskild service) i Billdal.
Askims bibliotek är i stort behov av upprustning och det godkände vi också plus att vi fick redovisning av uppdraget att utreda etablering av biblioteksservice i Nya Hovås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar