måndag 6 november 2017

Leva livet hela livet, del 3

Den tredje viktigaste frågan för seniorer är boendet. Att ha någonstans att bo är ju ett grundläggande behov för alla och när man som äldre måste tillbringa mer tid inomhus blir bostaden ännu viktigare. T ex måste man kunna komma ut ur den . Med enkla medel kan bostäder anpassas till s k trygghetsbostäder så att man kan bo kvar längre hemma, till gagn för både individen och samhället. Det ska finnas hiss - går den inte att installera i trappuppgången kan man sätta den på utsidan av huset. Det ska finnas spisvakt och dörröga och i badrummet ska det finnas plats för en rollator. Dörröppnare för tunga ytterdörrar är bra liksom ramper från mark till trapphus. En samlingslokal med värd/värdinna gör att du kan träffa dina grannar och nån som kan vara allmänt behjälplig. Det skapar en känsla av trygghet och motar ensamheten som är utbredd idag.
Många bor idag i stora hus och vill flytta till mindre. Det blir nästan inga pengar kvar när man säljer beroende på den s k flyttskatten. Den måste sänkas och det kan göras på flera sätt. Hyran för en nybyggd hyreslägenhet blir en chock för många.
Positivt är att man kan göra avdrag för flyttjänster. Och som jag tidigare sagt -  bostadstilläggets gräns måste höjas till minst 7000 kronor.
Rent allmänt behöver vi fler typer av boenden, kollektivboenden, servicehus, trygghetsboenden och naturligtvis äldreboenden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar