tisdag 5 december 2017

Utflykt till en annan verklighet

Härom dagen besökte jag en stadsdel i Göteborg som jag aldrig varit i tidigare nämligen Angered. Jag tog 8:ans spårvagn från sydväst och åkte till Angereds centrum. Själva resan var också annorlunda, vi passerade en bygd som jag inte sett tidigare. Mitt mål med resan var Angereds närsjukhus, ett dagsjukhus där Liberala seniorer skulle få en genomgång av verksamheten av Helena Holmberg. Planerna på ett närsjukhus började runt 2006 och Liberalerna var drivande tillsammans med Socialdemokraterna. M och KD var emot till stor förvåning eftersom behovet var så uppenbart. Stor inflyttning med större sjuklighet och lägre medellivslängd förutom att tillgängligheten till primärvård var dålig.
Patientunderlaget ställer andra krav än i andra delar av Göteborg. Här finns många med helt andra kostvanor, helt annan kultur och annan slags sjuklighet, t ex dör 40% fler i hjärt-kärlsjukdomar här än i riket. Det krävs många tolkar för olika språk och som också behärskar läkarspråket.
Innan man började bygga frågade man invånarna hur de ville ha sjukhuset och det låg till grund för utformningen och att man nu har ett "andligt rum", lekrum för barnen och stora mottagningsrum eftersom det inte bara är den som är sjuk som kommer dit utan hela eller delar av familjen också. Sjukhuset invigdes 2015. Det är väldigt tillfredsställande att så många liberala krafter har varit delaktiga i så hög grad, Kerstin Keen som drev projektet från början, Lars Nordin som ritade och numera Helena Holmberg som är ordförande i styrelsen.
Det finns många specialiteter t ex medicinska, operativa, barn- och ungdom och forskning och utveckling och man arbetar tillsammans i team och sätter patienten i centrum. Marie Gardtman, överläkare berättade om den kliniska verksamheten, ibland är den väldigt basal. Det kan komma en gravid kvinna som vet att hon bär ett barn i magen men hon har ingen aning om hur det kommit dit!!
Man har också börjat använda digitaliseringen mycket mer genom att koppla upp patienten från hemmet vilket har visat sig vara en stor framgångsfaktor än så länge i projektform. Läkaren på sjukhuset avläser digitalt patientens värden och är då förberedd när han/hon talar med patienten via  skärmen. Det sparar tid, patienten slipper förflytta sig och kan få råd genast.

Vi lärde oss också att det man söker mest för är depression, ångest och ensamhet och det gäller inte bara i Angered utan i vården i stort. Det kan yttra sig som fysiska förnimmelser som t ex smärta.

Det går bra för alla att söka vård här genom t ex en egenremiss och väntetiderna är korta.
Sjukhuset har väckt stort intresse och har många studiebesök så man kan ju hoppas på flera sådana sjukhus. En mycket trevlig och lärorik utflykt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar