fredag 24 november 2017

Analysmöte i nämnden

Igår hade vi ett fördjupningsmöte s k Analysmöte.
Jag tog upp frågan med utbildningsutskottet om hur ma arbetar med #metoo-rörelsen. och fick besked om att det gör man särskilt i högstadiet. Jag kommer senare att få en rapport om hur man arbetar med detta och att jag ser att man tar upp det redan i förskolan.
Skolstrukturen i stadsdelen. På lång sikt finns det en god beredskap för kommande befolkningsökning. På kort sikt kan vi behöva använda tillfälliga lokaler.
Stadsdelsdirektören berättade om de stora organisationsförändringar som stadsdelen står inför.
Administrationen av Frölundabadet , som ligger i kulturhuset, ska flyttas till Idrott- och föreningsnämnden, LOV, Lagen om valfrihet, införs i april, förskola och grundskola blir egna nämnder. Bara skolverksamheten gör att 43% av vår verksamhet försvinner. Med allt etta följer nya utmaningar - hur ska SDN organiseras i fortsättningen? Hur ska samverkan ske? Hur gör vi med lokaler och stabsfunktioner?
Den sista frågan behandlade Linda Nygren som är koordinator för genomförandet. Det är ett grannlaga arbete som på väldigt kort tid ska sjösättas, den sista juni nästa år ska det vara klart. Det kommer då att bli Sveriges största förvaltning som kommer att geografiskt placeras i Gamlestaden. Linda berättade kortfattat om alla de hundratals frågeställningar som ska hanteras till dess. Lycka till säger jag - det kan behövas!
I uppföljningsrapport 3 ligger fokus på Äldreomsorgen. Det var glädjande siffror som presenterades.Vi går mot ett allt mer individanpassning av verksamheten och det är kanske det som gör att vi i alla mätningar ligger högt,  både i staden och nationellt. Men det finns alltid mer att göra. T ex var man på äldreboendena nöjd med personalen till 90% men däremot var det många som kände sig ensamma vilket kan tyckas märkligt när man är omgiven av personal och andra boende dygnet runt. Kan det hänföras till att personalen inte har tid att sitta ner och prata?
Det finns förbättringsområden och jag lyfte två av dem. All hemtjänstpersonal måste alltid visa legitimation! Vid genomgången på morgonen innan man går ut måste detta påpekas! Det andra var att många äldre upplever att det är svårt att få kontakt med hemtjänsten och funderingar finns nu på att inrätta en "brukartelefon".
Att nå ut med information om all vår verksamhet för äldre är som alltid svårt. Vi har Träffpunkter/Mötesplatser och till dags dato har vi skapat trygghetsbostäder, tillsammans med de kommunala bostadsbolagen och hittills är 350 lägenheter anslutna och det finns 4 lokaler där man kan hitta information och få hjälp av en värd/värdinna. På Hälsodisken på biblioteket finns också information och där finns ibland bemanning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar