söndag 5 november 2017

Leva livet hela livet, del 2

I mitt förra inlägg tog jag upp frågan om attityder till äldre i Sverige som gör att många inte kan leva på det sätt man vill, hela livet. Det är den första och viktigaste frågan. Man ska inte räknas bort från 40-årsåldern i arbetslivet och man ska inte få sämre behandling av sjukvården för att man är äldre.

Den andra viktiga frågan som gör att man inte kan det  - leva livet som man vill - är pensionernas storlek som är förnedrande för vissa grupper. Det finns fler än 350.000 pensionärer i Sverige som har mindre i pension än vad EU stipulerat som fattigdomsgräns, dvs 12.000 kronor i månaden. Det är nästan ett helt Malmö. Det finns de som bara har 8000 kronor i månaden, det är mest ensamstående kvinnor som varit hemma och tagit hand om hem och barn och inte belastat samhället med barnomsorg t ex. För detta straffas de nu. Det är skamligt för ett välfärdsland som Sverige.
Man måste göra om pensionssystemet från grunden men tills det är gjort kan man höja bostadstillägget. Den gränsen är nu 5000 kronor men bör höjas till 7000 kronor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar