tisdag 7 november 2017

Kommentarer till mitt andra fokusområden - Försvaret

Bara i en fredlig värld kan vi skapa förutsättningar för varaktiga förbättringar för människors liv.
Man behöver dock bara läsa rubrikerna i dagens tidningar så inser man att en stor del av världen inte är fredlig. Starka makthungriga krafter jobbar hårt för att riva ner det som demokratier har byggt upp. De har olika färg men vill ha en värld utan frihet - det vill inte jag.
Vi i vårt fredliga Sverige måste - tillsammans med andra - visa att vi kan och vill försvara oss och andra mot dessa krafter. Hur ska ett litet land som Sverige kunna klara sig självt i en konflikt i vårt närområde? Till att börja med behöver vi uppgradera vårt eget försvar som legat i malpåse alldeles för länge. Vi har varken personal som är övad eller material som är modern. Det kan vi inte, vi behöver hjälp. Det får vi om vi går med i NATO. Som liberal tror jag på samarbete, är man med i en organisation kan man påverka, annars inte.
Och det är bråttom, det visar alla de kränkningar som Sverige utsätts för. Det är inte bara militära kränkningar utan också IT-attacker, nu senast hos Skånetrafiken och tidigare sjukvården i Uppsala. Vi måste få politiker som är medvetna om digitaliseringens komplexitet och vi behöver experter som vet vilka säkerhetsrisker det finns så att vi inte agerar som Transportstyrelsen gjorde, lämnade hemliga uppgifter till företag i annat land.
Generellt måste vi förstå att försvar idag inte ser ut som på 50-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar