Hur kan teknik användas för att ge säkrare, bättre och effektivare vård i EU? Den frågan ska nu utredas av en EU-ledd arbetsgrupp, som har till uppgift att utvärdera informations- och kommunikationsteknikens (IKT) roll i hälso- och sjukvården. Ordförande för arbetsgruppen är Estlands president Toomas Hedrik Ilves, och i gruppen ingår ett flertal berörda parter inom hälso- och sjukvård.
Arbetsgruppen kommer att bistå kommissionen med råd om hur man kan använda s.k. e-hälsovård för säkrare, bättre och effektivare vård i EU, bland annat i fråga om diagnostik, förebyggande och behandling. Gruppen ska också undersöka hur man kan få olika e-hälsotjänster och former av e-hälsoteknik runt om i EU att fungera bättre tillsammans. Slutligen ska gruppen granska sambanden mellan e-hälsovård, distansmedicin och samhällspolitiska initiativ.
"Jag förväntar mig av arbetsgruppen för e-hälsovård att den på ett kreativt sätt ska ta ställning till de konsekvenser och möjligheter som det digitala området kan medföra för hälso- och sjukvården”, säger Neelie Kroes, kommissionens vice ordförande med ansvar för den digitala agendan, om gruppens arbete.
Redan i dag används IKT inom hälso- och sjukvården bland annat vid fjärrdiagnoser, fjärrbehandlingar och för säker tillgång till patientjournaler. Det finns dock fortfarande många outnyttjade möjligheter inom IKT. Exempelvis kan tekniken bidra till att vårdpersonalen har tätare kontakt med patienterna, underlätta för patienter att hjälpa sig själva och vara mer självständiga och tjäna som underlag för modellbaserade diagnostekniker.
"Det är ytterst viktigt att vårt initiativ att ge patienterna rätt att söka sjuk- och hälsovård över gränserna kompletteras med IKT-system", menar John Dalli, kommissionär med ansvar för hälsa och konsumentskydd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar