Så här står det i den senaste utgåvan av EU Direkt:
Europas befolkning blir allt äldre, och år 2030 kommer antalet européer som är över 65 år antagligen ha ökat med 45 procent jämfört med 2008. År 2060 kommer 30 procent av befolkningen vara äldre än 65 år, tack vare förbättrad sjukvård. Detta får konsekvenser för ekonomin, samhället och de offentliga finanserna. En stor utmaning väntar alltså för EU-länderna som ska se till att den åldrande befolkningen får en aktiv och hälsosam ålderdom som även gynnar samhället i stort.
I måndags träffades en EU-ledd styrgrupp i Bryssel för att se över hur äldre människors livskvalitet och hälsa kan förbättras. Gruppen ska diskutera hur innovation kan höja vårdkvaliteten, hur vården kan bli mer kostnadseffektiv och vilka ekonomiska möjligheter det finns för detta. Nuvarande principer, hjälpmedel och program ska även utvärderas för bästa resultat.
I gruppen ingår bland annat företrädare för EU:s medlemsländer, industrin, vårdanställda och pensionärer. Enligt kommissionär John Dalli, som är en av dem som leder gruppen, är det ett mål att alla européer år 2020 ska hålla sig friska två år längre än vad som nu är normalt.
Kommissionär Neelie Kroes, som även hon deltar i gruppen, säger i en kommentar att den generation som byggt Europa förtjänar att dra nytta av de tekniska framsteg som den möjliggjort. Hon är övertygad om att digital teknik kan bidra till en bättre ålderdom och menar att EU måste spela en aktiv roll för att använda innovation till ett bättre åldrande.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar