måndag 3 oktober 2016

Pensionär?

SPF hade möte förra veckan med medlemmarna från de lokala pensionärsråden och HSN bland andra. Det är mycket bra med dessa möten, om inte annat så lär vi oss av varandra för rutiner och kommunikation skiljer sig mycket år i de olika stadsdelarna. Vi behandlade bland annat följande ämnen:

Vårdgarantin 079090
0:an i sifferraden står för att du ska få kontakt med primärvården samma dag som du söker hjälp
7:an står för att du ska få en läkartid inom 7 dagar
90 står för att du ska få en specialisttid om så erfordras inom 90 dagar
90 står för att om du behöver en operation ska du få det inom 90 dagar
Mammografi efter 74 år
Landstinget kallar inte till och utför inte screening på kvinnor över 74 år. Detta trots att en femtedel av cancerfallen uppträder efter 74 års ålder! Här får vi påverka våra politiker i regionen.
Regionindelning
Ett skäl till att göra 5-6 stora regioner i landet är att både polisen, sjukvården och trafiken har olika indelningar som inte följer regiongränserna.
LOV = Lagen om valfrihet
Vi fick en ordentlig genomgång av Tina Isaksson som är högst ansvarig för hemtjänsten i Askim-Frölunda-Högsbo. Det är oerhört mycket att tänka på innan det införs, inte minst för vilka regler som ska gälla för de företag som ansöker.

Det är väldigt bekymmersamt att de lokal pensionärsråden är så dåligt utnyttjade. De finns i varje stadsdel. Rådet består av medlemmar från de olika pensionärsorganisationer som finns i staden. Det finns en representant från förvaltningen och det ska också finnas ledamöter från nämnden, här brister det, i somliga råd finns det ingen från nämnden. Råden ska ju vara information åt båda håll.
Jag har full förståelse för att alla inte kan engagera sig men det är ett viktigt forum som tar tillvara de årsrikas syn på sitt liv. Om inte vi som är i den åldern gör det, vem ska då göra det? De unga har ju inte hunnit hit i ålder och ser på våra frågor ur ett teoretiskt perspektiv.
Så sprid information om att de finns och är viktiga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar