onsdag 12 oktober 2016

Bostadstillägg

Bostadstillägget har en avgörande betydelse för att lyfta ekonomiskt svaga pensionärer över fattigdomsgränsen. Det är riktat specifikt till pensionärer med låga inkomster, som har små marginaler när hyran är betald. Eftersom kvinnor i genomsnitt har lägre pensioner än män är det också betydligt fler kvinnor än män som uppbär bostadstillägg. Liberalerna vill stärka ekonmin för denna grupp.
Ett höjt bostadstillägg ökar också äldres möjligheter att flytta till en trygg och tillgänglig bostad nära kommunikationer och service, till exempel en seniorlägenhet eller ett trygghetsboende.
En mer lämplig bostad innebär framför allt ökad självständighet för den äldre. Men det innebär också troligen mindre behov av hemtjänst och minskad risk för fallolyckor. Det ökar samtidigt rörligheten på bostadsmarknaden.
Tillgängliga bostäder finns framför allt i nyproduktion men hyran för nyproducerade tvåor är i genomsnitt nästan 8000 kr i månaden - medan taket för bostadstillägget idag är 5000 kr/månad.
Konkret innebär vårt förslag för det första att ersättningsgraden i bostadstillägget för ålderspensionärer höjs från 95 till 96 procent. För det andra föreslår vi att taket för hur höga boendekostnader som kan ersättas stegvis höjs med 500 kronor per år fram till 2020. Detta skulle innebära ett nytt tak på 7000 kronor. Fullt utbyggd kostar denna reform 1,5 mdr kronor.
Jag kan tillägga att idag är det 291 700 pensionärer som har bostadstillägg. Av dessa är 76 procent kvinnor. Det är alltså många som berörs av vårt förslag som jag hoppas kan bli verklighet, om inte nu så efter valet 2018.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar