fredag 15 december 2017

Har du ramlat?

Seminarium med Yngve Gustafson, professor i geriatrik som skulle tala om fallprevention. Det var en  mycket intressant föreläsning och litet skrämmande samtidigt.Varför faller äldre? Jo det beror på läkemedel så i förlängningen är det läkarna som utsätter patienter för detta! Man ordineras felaktigt läkemedel, läkemedel i fel dosering eller ett läkemedel som interagerar på ett negativt sätt med andra läkemedel som patienten har. Tvåtusen dör av fall varje år - detta kostar tjugofem miljarder per år!! 70.000 bryter handleden, 18.000 får höftskador, 10.000 bryter överarmen och lika många får hjärnblödning. Detta går att halvera mycket enkelt genom att använda det statliga apotekets databas EES = elektroniskt expertstöd. Alla kan gå till ett sådant apotek och ta med sin lista över läkemedel och be apotekaren köra den så får man strax ut information om vilka läkemedel som motverkar varandra, har fel dosering eller är olämpliga. Det borde läkarna också göra!
De flesta läkare skriver ut en för hög dosering eftersom FASS är gjord för att användas för män, i 30-årsåldern och som väger ca 80 kg. Man tar inte hänsyn till att kvinnor är mindre överhuvud taget och äldre kvinnor i synnerhet. Dessutom är det vedertaget att kvinnor behandlas för sina symptom medan mäns symptom utreds! Diskriminering!
Vid hög ålder har kroppens vitala organ bara hälften av sin kapacitet kvar, vilket gör att man måste ge mindre doser plus att man som äldre är känsligare för läkemedel som påverkar signalsubstanser.
Det låter otroligt men de flesta fallolyckorna inträffar på äldreboenden och sjukhus! I VGR ramlar man mest på sjukhusen! 30-40 % av dem som kommer till sjukhuset med höftskador kommer från särskilt boende och 100% av dem har ökat näringsbehov. 80% av dem som kommer in på detta sätt har varit fysiskt inaktiva.
Några generella råd - ge inte morfin eller sömnmedel till äldre, ta inte tabletter i brusform, kolla saltbalansen hos patienten, var försiktig med kortison och fr a se till att nattfastan blir så kort som möjligt, fördela måltiderna över dygnet. D-vitamin är också mycket viktigt och det är svårt att få via solen under vinterhalvåret. Infektioner i munnen är ett annat problem som inte beaktas.
Om man snarkar och vaknar och behöver gå upp en eller flera gånger på natten för att kissa och det kommer rikliga mängder ska man be doktorn skriva remiss till en sömnapné-utredning.
Det märkliga är att läkarna inte förstår/bryr sig om denna skillnad! Läkarutbildningen innehåller mycket litet om geriatrik, bara ett par dagar under en femårig läkarutbildning! Och vi blir fler och fler äldre som blir att äldre! Ifrågasätt vad du får för medicin när du är hos doktorn och tala om vad du har sen tidigare, gå sen till apoteket och kör recepten genom databasen EES. Lycka till med ett friskare liv!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar