onsdag 30 mars 2011

Whistleblower

Häromdagen fick vi en intressant och skrämmande berättelse om hur det kan gå till i ett kommunalt bolag i Göteborg. Det var Karin och Pär Törnqvist som är kända över hela Sverige för sitt mod och sitt civilkurage. De arbetade som konsulter hos Göteborg Energi i ett projekt för att byta ut alla elmätare i Göteborg. Det var ett stort projekt för många miljoner kronor - skattebetalarnas kronor. Göteborg Energi hade gjort en noggrann kravspecifikation och köpt ett system från en relativt liten leverantör som under resans gång upptäckte att det var ju mer lönsamt för dem att äga systemet själva och bara leverera funktionen. Dessutom levererade man inte i tid och enligt avtalet hade Göteborg Energi rätt till viten men man avstod från den rätten!
Leverantören hade dålig ekonomi var ett av skälen som angavs. Flera andra bolag bar också inkopplade som underleverantörer - ett av dem var ett riskkapitalbolag!
Det fanns en styrgrupp för projektet - i den satt Göteborg Energis VD som ordförande - ett mycket ovanligt förfarande.
Karin T upptäckte efterhand att allt inte stod rätt till och rapporterade detta - först till chefen för projektgruppen (som satt på flera stolar beställare/utförare i detta projekt) och sen vidare upp i hierarkin ända till VD. Hon fick inget gehör någonstans däremot fick hon och hennes man sluta!
Ett utförligt mejl med alla fakta skickades till Stadsrevisionen men de fick inget svar där heller.
Uppdrag granskning tog upp fallet som fick stor uppmärksamhet, framför allt affärsområdeschefens "förhör" med Karin T. Affärsområdeschefen har fått andra arbetsuppgifter idag. VD har fått sluta men p g a en helt annan "affär".
Efter TV-programmet och skriverier i media när det hände har ingenting ytterligare hänt.

Man frågar sig:
Finns det fler kommunala bolag i Göteborg som tar större hänsyn till vänskapsrelationer än till skattebetalarnas pengar?
Stadens revisorer är ju tillsatta bl a för att hålla koll på de kommunala bolagen, varför besvarade de inte ens mejlet?
Varför har inte ärendet varit uppe i kommunfullmäktige/kommunstyrelsen? Vi talar ändå om flera hundra miljoner kronor av skattebetalarnas pengar.
Varför får inte Karin och Pär något jobb efter sitt avslöjande? Varje kommunal förvaltning/bolag borde ropa efter folk som vågar säga ifrån när de upptäcker felaktigheter. Eller finns det så många smutsiga bykar som inte tål dagens ljus?

All heder till Karin och Pär Törnqvist som vågade säga ifrån!

Det vilar ett stort ansvar på oss som har politiska uppdrag att noga sätta oss in i punkterna på agendan, att fråga när vi inte förstår och att våga vara obekväma. Vi sitter inte på personliga mandat utan som valda representanter för skattebetalarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar