onsdag 23 mars 2011

Är du i nöd?

Så här skriver EU i sitt nyhetsbrev:

Var och hur kan man få hjälp när det inträffar en kris om man befinner sig i ett land utanför EU? Visste du att om du som EU-medborgare befinner dig i ett land utanför EU och hamnar i nödsituationer, såsom de som inträffat i Japan, Libyen och Egypten, har du rätt att begära stöd från varje EU-lands konsulat eller ambassad?

EU:s medlemsländer är skyldiga att ge medborgarna samma hjälp att evakueras som de erbjuder sina egna medborgare. Denna rättighet är en central del i EU-medborgarskapet och garanteras av EU-fördragen och EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna.

Skyddet omfattar även mer vardagliga situationer såsom stöld av pass och allvarliga olyckor eller sjukdomar. Men många européer är inte medvetna om denna rättighet. Eftersom allt fler EU-medborgare bor, reser och arbetar utomlands – Europas invånare gör över 90 miljoner resor utanför EU varje år och omkring 30 miljoner är bosatta utanför EU – är det viktigare än någonsin öka medvetenheten.

Genom en rad konkreta åtgärdar vill kommissionen nu öka EU-medborgarnas medvetenhet om sina rättigheter. Exempelvis kommer man under nästa år föreslå samordningsåtgärder för att stärka medborgarnas löpande konsulära skydd. Dessutom skapar kommissionen en särskild webbplats för konsulärt skydd. På denna webbplats finns adresser till konsulära och diplomatiska myndigheter i länder utanför EU och länkar till alla EU-länders informationstjänster riktade till resenärer.

Medlemsländernas konsulära regler varierar dock beroende på vilket land EU-medborgaren vänder sig till. Innan ett medlemsland beviljar stöd måste det be om tillstånd hos medborgarens hemland, som därefter återbetalar kostnaderna. Medborgarens hemland kan sedan kräva ersättning från medborgaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar