torsdag 17 mars 2011

Vad gör EU för Japan?

EU står redo att ge sitt fulla stöd till Japan och att hjälpa landet efter jordbävningskatastrofen och de hotande härdsmältorna efter kärnkraftshaveriet. EU:s samordningsmekanism för räddningstjänsten är beredd och kommer att samordna medlemsländernas hjälp som bl.a. består av vattenreningsenheter, fältsjukhus, sjukvård och logi. EU-länderna står även beredda att skicka experter inom medicin, logistik, räddningstjänst och sanering till Japan, så fort de japanska myndigheterna efterfrågar det. En av kommissionens humanitära experter finns även tillgänglig, och är redo att ansluta sig till FN:s grupp för katastrofutvärdering och koordination, om så behövs.

Med anledning av händelserna i Japan har kommissionen satt samman en samverkansgrupp som består av kärnkraftsexperter. Dessa delar med sig av sin expertis och är redo att hjälpa till om situationen förvärras i de japanska kärnkraftverken. Kommissionen får ständigt nya uppdateringar om Japan av det Internationella atomenergiorganet (IAEA), vilket gör att den kan följa händelseutvecklingen noggrant.

Kommissionen övervakar även situationen i Japan genom sitt generaldirektorat för humanitärt bistånd. Denna avdelning följer utvecklingen i Japan dygnet runt via ett övervaknings- och informationscenter, och genom sina kontor i Bangkok, Jakarta och Manila. Kommissionens tjänstemän är i ständig kontakt med den japanska EU-delegationen i Bryssel, som utryckt tacksamhet över EU-ländernas insatser.

Hittills har 20 medlemsländer, däribland Sverige, erbjudit Japan assistans i form av materiel eller expertis via EU:s samordningsmekanism för räddningstjänsten.

EU:s energiministrar, kärnkraftsäkerhetsmyndigheter, operatörer och försäljare av kärnkraftsanläggningar träffades igår i Bryssel för att utvärdera situationen i Japan och diskutera vilken beredskap som finns om något liknande händer i ett EU-land.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar