tisdag 9 februari 2010

Nöjda svenskar

Majoriteten av européerna är nöjda med sina liv och svenskarna är bland de belåtnaste i hela EU, visar en ny rapport om den sociala situationen i Europa. I rapporten ingår dels en undersökning, en s.k. Eurobarometer, om hur européerna upplever den sociala situationen i EU, dels en närmare analys av boendeförhållandena och den ekonomiska krisen.Trots det svåra ekonomiska läget är majoriteten av européerna nöjd med sina liv. Men det finns stora skillnader medlemsländerna emellan. De mest positiva tongångarna rapporteras från Danmark, tätt följt av Sverige, Finland och Nederländerna. Lägst nivå rapporteras från Bulgarien, Grekland och Rumänien.

De tillfrågades uppfattning om hur saker och ting har förändrats de senaste fem åren och förhoppningar inför framtiden visar sig vara relaterad till hur nöjda personerna upplever sig i dagsläget. De allra nöjdaste förväntar sig de största förbättringarna medan de minst nöjda tror att omständigheterna kommer att förvärras.

Även européernas boendeförhållanden visade sig variera mellan medlemsländerna. Gemensamt för alla länder är dock att invånarna främst äger sin bostad och att majoriteten av dessa bostadsinnehavare inte har några lån på sina bostäder. Detta till trots så finns ett starkt missnöje kring höga boendekostnader runt om i Europa. Statistiken visar att européerna i regel lägger en femtedel av sin inkomst på boende.

Rapporten om den sociala situationen är ett av kommissionens instrument för att bevaka utvecklingen inom den sociala sektorn runt om i EU:s medlemsländer. Den årliga rapporten syftar till att informera allmänheten och skapa debatt, baserat på statistiska uppgifter och djupgående analyser. Varje rapport undersöker vissa områden mer ingående – i år boendeförhållanden och den ekonomiska krisen. I årets rapport tillkommer även en Eurobarometer om det sociala klimatet i EU där européer bl.a. fick svara på frågor om de är nöjda med sina liv, administrationen och den sociala servicen i sina hemländer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar