fredag 29 januari 2010

EU och Haiti

EU kommer att skicka minst 300 gendarmer, ett slags militärpolis, till Haiti. EU sätter också upp en koordineringsenhet, EUCO Haiti, som ska samordna medlemsstaternas bidrag till att stärka säkerheten på Haiti. Besluten fattades av EU:s utrikesministrar vid ett rådsmöte under måndagen.

Den polisiära styrkan är ett svar på en förfrågan från FN om fler poliser och militärer för att stabilisera det oroliga läget på Haiti. Gendarmerna kommer att förstärka FN-styrkan, MINUSTAH:s polisiära kapacitet. Frankrike och Italien skickar flest poliser, men även Spanien, Nederländerna, Rumänien och Portugal kommer att bidra till styrkan. Förutom poliser kommer EU skicka ingenjörer och utrustning som ska göra vägarna körbara så att hjälpen kan nå fram.

Koordineringsenheten, EUCO Haiti, är tänkt att underlätta samordningen av medlemsländernas bidrag för att förbättra säkerhetsläget på Haiti. Syftet med koordineringsenheten blir också att matcha bistånd med behov och att maximera effektiviteten samt tempot i unionens stödinsatser. Den nya enheten kommer att komplettera EU:s övervaknings- och informationscenter som idag ansvarar för att uppskatta hjälpbehovet och att samordna medlemsstaternas bidrag till Haiti.

EU beslutade i förra veckan att öka sitt ekonomiska bidrag tilldet jordbävningsdrabbade Haiti. Sammanlagt ger unionen 4,2 miljarder kronor till det akuta och långsiktiga hjälparbetet. Pengarna är planerade att kanaliseras i tre steg varav 1,2 miljarder ges till akut katastrofhjälp, 1 miljard till ett inledande rehabiliteringsstöd och därefter ytterligare 2 miljarder till återuppbyggnad på längre sikt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar