onsdag 10 februari 2010

EU om dataskydd

EU-kommissionen går nu ut med ett öppet samråd online angående ett framtida avtal med USA om dataskydd och informationsutbyte. I lite snävare bemärkelse handlar det om skydd av personuppgifter samt bearbetning, överföring och utbyte av information för att underlätta brottsbekämpning på båda sidor Atlanten. Fram till den 12 mars kan företag och organisationer som berörs av dessa frågor skicka in sina synpunkter på hur ett sådant avtal bör utformas. Detsamma gäller även intresserade privatpersoner.

Bakgrunden till samrådet är EU:s gemensamma politik på området rättvisa, frihet och säkerhet, det s.k. Stockholmsprogrammet, som antogs vid EU-toppmötet i december förra året. Kommissionen fick därmed i uppdrag att utarbeta rekommendationer för förhandlingar med USA om ett avtal som vid behov ska omfatta såväl dataskydd som informationsutbyte i brottsbekämpningssyfte.

Eftersom detta anses vara en principiellt viktig och kontroversiell fråga planerar kommissionen överläggningar och diskussioner på många olika nivåer: med övriga EES-länders myndigheter, med medlemsländernas berörda departement och myndigheter, samt med företrädare för den privata sektorn. Europaparlamentet kommer också att informeras regelbundet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar