torsdag 25 februari 2010

Pensionärskortens vara eller inte vara

Fp liberalernas årsmötes första del - motionsbehandling - avhölls i onsdags kväll. Som vanligt blev det en livlig tillställning med många diskussioner mellan engagerade deltagare.
När motionstiden gått ut får var och en av förbundsstyrelsens ledamöter i uppdrag att besvara var sin motion och svaret stäms av med hela styrelsen. På årsmötet får så alla medlemmar i partiet möjlighet att framföra sina synpunkter på motionerna och på styrelsens svar.
Jag hade i uppgift att besvara motionen om pensionärskorten i kollektivtrafiken och i styrelsen hade vi landat i att uppdra åt kf-gruppen att återigen se över frågan. Mot detta stod motionärens yrkande att uppdra att kf-gruppen att inkludera korten i budgetförslaget för 2011 - alltså en skarpare formulering. I styrelsens svar hade jag framhållit trafiksäkerheten, parkeringssituationen, miljövinsterna, folkhälsan, utjämnad belastning i kollektivtrafiken och kompensation av pensionärernas ekonomiska situation. Kf-gruppen hade anfört ekonomiska skäl mot att införa det i budgeten.
I kommande valrörelse skulle det vara partipolitiskt självmord att hävda att vi inte har ekonomi i Göteborgs kommun för dessa 80 MSEK som Västtrafik vill ha för uteblivna intäkter. Vi har ju just läst att Göteborgs kommun har ett överskott på 200 MSEK och att det ska byggas ett fullkomligt onödigt stadshjul.
Styrelsen är således inte emot innehållet i motionen men vi tycker att de personer som vi valt att ha i kommunens ledning har en större kunskap och överblick över kommunens hela ekonomi och därför är bättre skickade att göra nya beräkningar.
Styrelsens skrivning - med tillägget att vi gör ett uttalande om vår positiva inställning - vann efter votering.
Det skulle vara intressant att göra en beräkning på hur mycket färre bilar det blivit i staden efter kortets införande och hur sidoeffekterna av detta påverkats.
Jag får nog anledning att återkomma i frågan.

1 kommentar:

  1. Så bra att Du beskriver årsmötet. Ett ovanligt händelserikt sådant. Nu gäller det bara att hänga i och bevaka.

    SvaraRadera