onsdag 27 januari 2010

Kvinnors roll i säkerhetspolitiken

Sexuellt våld mot kvinnor har blivit en del av modern krigsföringsstrategi. Kvinnor är dock inte bara offer, utan bör betraktas som aktörer när det gäller att förebygga konflikter och skapa varaktig fred. Detta är budskapet som EU och Nato vill förmedla när de inleder ett internationellt samarbete för att uppmärksamma frågan och fastställa åtgärder för att göra slut på sexuellt våld i krig, ge kvinnor egenmakt och lyfta fram deras avgörande betydelse för återställd stabilitet.

Idag inleds en konferens som EU och Nato anordnar gemensamt i Bryssel för uppmärksamma att arbetet med dessa frågor släpar efter. Den rättsliga grund som finns i form av FN:s resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet har inte tillämpats fullt ut. Till exempel behöver militär och civil personal som arbetar i konfliktområden utbildas i jämställdhetsfrågor. EU vill nu utveckla arbetet med att skapa ett genusperspektiv i unionens krishantering, både civilt och militärt. Denna politik är något som EU:s nytillträde höge representant för utrikes- och säkerhetspolitik, Catherine Ashton, framhåller att hennes arbete kan bidra till att utveckla.

Idag publicerar flera europeiska tidningar en artikel där Catherine Ashton och Margot Wallström , vice ordförande för kommissionen, och Anders Fogh Rasmussen, generalsekreterare för Nato presenterar det nyinledda samarbetet mellan EU och Nato. De vill se att alla framtida EU- och Natoledda operationer överensstämmer med FN-resolutionerna om kvinnor fred och säkerhet, och att de understöds med lämpliga former för utbildning, övervakning och utvärdering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar