onsdag 20 januari 2010

EU ger hjälp till Haitit

EU ökar sitt ekonomiska bidrag till jordbävningsdrabbade Haiti. Sammanlagt ger unionen 4,2 miljarder kronor till det akuta och långsiktiga hjälparbetet. Beslutet fattades under måndagens extra inkallade möte med EU:s biståndsministrar och Catherine Ashton, EU:s höga representant för utrikesfrågor.

Kommissionen har tidigare beslutat om att bidra med tre miljoner euro för att hjälpinsatserna skulle kunna påbörjas omedelbart. Det enorma hjälpbehovet i Haiti har lett till att EU utlovat ytterligare finansiellt stöd för att hjälpa de drabbade offren.

- Vi konstaterar att mer hjälp och mer stöd behövs, och mer har vi beslutat om, sade Catherine Ashton efter måndagens möte i Bryssel.

Pengarna är planerade att kanaliseras i tre steg varav 1,2 miljarder ges till akut katastrofhjälp, 1 miljard till ett inledande rehabiliteringsstöd och därefter ytterligare 2 miljarder till återuppbyggnad på längre sikt.

Enheten för Humanitärt bistånd (ECHO) under ledning av kommissionär Karel De Gucht ansvarar för att kanalisera kommissionens katastrofbistånd.

- Våra tankar är med offren för denna tragedi och de många människor som lider. Europeiska Unionen har agerat omedelbart eftersom det är akut att erbjuda snabb assistans i en sådan katastrofal situation.

Stödet som EU mobiliserar innefattar cirka 920 miljoner kronor som medlemsländerna lovat att bidra med för att stärka hjälparbetet på Haiti. Sveriges del av detta blir 180 miljoner kronor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar