onsdag 3 november 2021

Nämndmöte 26 oktober

 Återigen ett långt möte - 8 timmar!

Vi började med information från förvaltningen.

Ekonomin är under kontroll och vi räknar fortfarande med ett nollresultat i år.

Nämnden kostnader är ca 6,5 miljarder kronor per år och består av personalkostnader som löner, lokalkostnader, externa köp, livsmedel, transporter, skyddsmaterial och arbetskläder.

Vi fick veta att omorganisationen och pandemin har hårt på medarbetarna och många är trötta.

Kompetensförsörjningen är en stor utmaning. Det fattas många sjuksköterskor, inte baras hos oss utan i hela landet. 

Vaccinationsdos 3 pågår bland de äldsta.

Vi har f n 315 personer i till våra VoB, hälften dementa och hälften somatiska. Bland dem som väntar finns de som erbjudits plats men tackat nej av olika skäl.

Nu är det klart att det blir 4 lokala pensionärsråd, ett i varje stadsdelsområde.

Vi skulle fastställa en ny Lokalbehovsplan för VoB.  Till denna hör också Kriterier gällande boenden. Jag frågade om målgruppen varit delaktiga i framtagandet och fick ett nekande svar.  Jag framhärdade i att det är viktigt och fick så småningom till att "information" skulle lämnas till Centrala pensionärsrådet, vad det nu innebär men nu får rådet i alla fall se planen.

Gerdas gård fick fortsätta sin intraprenad. Det har ju blivit ett mycket populärt VoB eftersom både personal och de boende har stort inflytande.

Ersättningsmodellen i hemtjänsten ändras till att man får sina insatser beviljade enligt ramavtalet men att ersättningen till utförarna istället baseras på beviljad tid. 

Sänkning av nattarbetstiden för medarbetare som arbetar natt börjar gälla 220401.

Ersättning för obekväm arbetstid höjs 1/4 2022 med 2,4 %.

Jag konstaterar att det finns en alltför stor mängd planer och program med riktlinjer för verksamheter i Göteborgs stad. Allt från avfallsplan, miljö- och klimatplan, mänskliga rättigheter, till hemlöshet och digitalisering och en stor mängd ytterligare. Det känns spontant som om det skulle gå att rensa i den floran.

Som avslutning kan jag nämna att Daniel Bernmar (V) vid flera tillfällen kallade oss i alliansen för "coronastyret". Annars brukar han säga "högerstyret". Tråkigt tilltal.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar