söndag 21 november 2021

Demokratiutbildning - vad är det?

Två dagar med viktiga frågeställningar. Utdrag ur det digra programmet: 

*Demokrati i praktiken - sånt som politiker sysslar med dagligen. Tre viktiga ledord

FRÄMJA - FÖRANKRA - FÖRSVARA

*Vad innebär ett proaktivt demokratiarbete? Hur ska vi arbeta för att ingen ska lämnas utanför? Jag insåg under dessa dagar att äldre och unga har samma upplevelser i många stycken - man känner sig utanför, ingen som lyssnar, det finns våld i nära relationer, man känner sig utsatt, man är otrygg i utemiljön till exempel. Inkludering av viktigt!

*Demokratiska samtal i en digitaliserad tid - hur ser det offentliga rummet ut i ett digitalt samhälle? När det gäller sociala medier betonades vikten av källkritik - ställ dig alltid frågan Vem ligger bakom - Är påståendet rimligt - Varför lägger man ut detta - Hör det ihop med samhällsförändringar? Digital säkerhet är utsatt för attacker idag - använd alltid tvåstegsautenticering, stäng av telefonen när den inte ska användas på ett tag. Carl Heath från RISE berättade om detta som blir allt viktigare. Han rekommenderade oss att titta på programmet Hackad på SVT.

*Den representativa demokratin när tiden ömskar skinn. Detta ämne behandlades i rasande fart av docent Hans Abrahamsson från Göteborgs universitet. Hans föredragning var tankeväckande och mycket roligt.

*Valnämnden informerade om sitt arbete inför valet 2022. Om man vill jobba i valet kan man gå in på www.goteborg.jobbaival.se. Man är i stort behov av frivilliga, ca 3000 personer behövs.

*Barnkonventionen behandlades och det var en skrämmande genomgång av hur man sett på barnets rätt genom tiden. Exempel:

Förr gav man heroin mot hosta hos barn.

Vi sålde barn på auktion till lägstbjudande före 1908

Man opererade bebisar utan bedövning

Det har vi nu förbjudit men det finns oroande tecken - jag lärde mig om ett nytt instrument Ljudskrämmare. Den avger ett oljud som bara unga människor under 25 år kan höra. Det gör att de inte kan vistas i närheten av en sådan, används på platser där ungdomar samlas.

Sammantaget var det två mycket intressanta dagar med ett viktiga budskap och med föreläsare som gjorde det viktiga också roande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar