fredag 22 maj 2020

Välfärdsteknik för äldre

Jag var på ett (digitalt) seminarium om en utredning som handlade om välfärdsteknik i äldreomsorgen. Utredningen är överlämnad till socialministern och utskickad till 100 remissinstanser. Klart i augusti.
I utredningen efterlyser man ett Nationellt centrum för utveckling av äldreomsorgen. En viktig del i detta är digitalisering samt utbildning om äldres sjukdomar. Utredarna har insett att det är en stor brist  på kompetens om åldrandet. Det behövs också en ökad samverkan på ett nationellt/regionalt och kommunalt agerande. DIGG = Myndigheten för digital förvaltning har här en stor roll att spela.

Man konstaterade att det finns för många huvudmän inom äldreomsorgen.
Fler kompetenser behövs t ex tekniker, psykologer och läkare.
Det bör vara en verksamhetsdriven process där individens önskningar får ta stor plats.
Man bör också diskutera vad som ingår i det offentliga uppdraget när det gäller äldre? Vad ska man betala själv och vad ska samhället stå för? Som exempel nämndes GPS-klockor och surfplattor, därav följer en diskussion om individens självständighet och samhällets omsorg.
Man pekade också på att AI=Artificiell Intelligens kommer att bli ett viktigt stödverktyg inom äldreomsorgen och då är det viktigt att starta den processen nu.
Vi får höra mer om detta när remisserna är klara.
Allt detta låter bra men personligen skulle jag hellre se ett eget departement med en egen minister för äldreområdet, det har man i England t ex så varför inte här?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar