fredag 29 maj 2020

Digin

Digin hade ordnat en webbseminarium för alla för att främja digital inkludering och tillgänglighet inom offentlig förvaltning. Medverkade gjorde Post- och Telestyrelsen, Myndigheten för delaktighet och Myndigheten för digital förvaltning.

Man har under den digitala tidens gång alltmer upptäckt att här – liksom överallt annars – blir det bättre resultat  om man samverkar mellan olika aktörer. Frågan ställdes Vem har ansvaret för att all digital kommunikation kommer till alla mottagare och uppfattas på rätt sätt? Detta  naturligtvis särskilt viktigt för offentliga tjänster. Att kunna tillgodogöra sig informationen och interagera med den. Det är inte bara de tekniska lösningar som ska användas, ännu viktigare är förståelsen av dem, dvs utbildning. Om man har kognitiva svårigheter så är detta en utmaning, Alla har inte BankID, då kan man inte identifiera sig hos myndigheter och andra. Man måste kunna var källkritisk för att inte bli lurad. En rätt utvecklad surfplatta bör vara ett digitalt hjälpmedel men den klassas f n inte så.
Skellefteå kommun arbetar mycket med detta och har nått bra resultat med t ex en träningslägenhet för unga med funktionsnedsättning och digitalt stöd i st f personligt stöd. Riktlinjerna var användarnytta och enkelhet.

Skatteverket hade ett exempel. Man skulle utveckla en websida där användaren skulle fylla i vissa uppgifter.  Det stod t ex ”fyll i din tid” och ”fyll i dina uppgifter”. I en testgrupp, som hade kognitiva svårigheter, skrev en deltagare ingenting. Vid förfrågan om varför visade det sig att  hen inte tyckte att det rörde hen. Det borde ha stått ”min tid” och ”mina uppgifter”.
Härav lär vi oss att alla tänkta användare bör vara med i utformningen och att utvecklarna förstår varför och för vem websidan är tänkt att användas.
För detta behövs ett nationellt övergripande ansvar, ett ramverk och en strategi.

Mattias Strand, jurist för Microsoft i västra Europa visade en fantastisk app för blinda – Seeing a eye. Om man riktar telefonen mot en person så berättar en röst vad du skulle sett om du var seende. T ex en man, ca 35 år, brunt hår, ser glad ut. Det är verklig inkludering och tillgänglighet. För att inte ett sådant verktyg ska missbrukas måste man förstås en lagstiftning på plats där man också tar hänsyn till etiska aspekter. Här liksom överallt annars ska men ha Människan i centrum.
Microsoft arbetar med att och för att inkludera studenter som ska bli deras framtida arbetskamrater. Nutida unga ställer sig frågan: Har detta företag det jag vill ha och behöver? Inte tvärtom.

Tobias Degsell presenterades motvilligt som kreativitetsexpert under rubriken Från ord till handling.
Han tycker att vi bör ställa oss frågan – Vad vill vid göra, Hur vill vi göra det och den viktigaste Varför vill vi göra det?
Kreativitet var för honom två saker:
1) Att tänka annorlunda
2) Att genomföra din annorlunda tanke
Det sistnämnda förutsätter Envishet och Uthållighet och – inte minst viktigt – Samarbete.
Mångfald är bättre än enfald.
Ta in fler perspektiv, från andra människor, inom andra områden än ditt eget. 
Bygg nya broar, riv murar
Experimentera!

Han hävdade att alla nobelpristagare har arbetat efter detta arbetssätt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar