söndag 20 augusti 2017

Tempeltur

Tempelturen under Kulturkalaset blev en intressant och annorlunda resa under fyra timmar. Färden fick först till Ahmadiyyasamfundet i Nasirmoskén. Vi tog av oss skorna men kvinnorna behövde inte täcka huvudet och gick in i lokalen som inte hade några utsmyckningar. Vi fick en genomgång av deras religion där kvinnor och män av alla raser är lika inför Gud. Man betonar det heliga i licet och förkastar våld och terrorism. Man menar att det är politiska maktinstrument som vantolkar Koranen.
Därifrån for vi till den Rumänska Ortodoxa kyrkan. Den var inrymd i det äldsta begravningskapellet på Västra Kyrkogården. Det inre var en stor kontrast till den förra lokalen - denna var full, för att inte säga överfull av väggmålningar, utsirade skrin och dörrar, rökelsekar och mattor. Det var tyvärr mycket svårt att förstå vad "prästen" sa så vi fick ingen riktigt klarhet i vad de stod för annat än att de inte har någon överstepräst som påven i den katolska kyrkan utan alla är på samma nivå. Den högste hos dem är dock primus inter pares - den främste bland likar.
Sista anhalten för dagen var Matteuskyrkan i Majorna som var något helt annat än de två tidigare. Denna frikyrka har tagit det bästa  från andra frikyrkor och är inte låst i formerna. Tillsammans med Göteborgs Räddningsmission har de blivit ett viktigt nav för utsatta människor, både från staden och såna som kommer hit som flyktingar. Man serverar både mat och omtanke och alla är välkomna oavsett om man har en annan tro eller ingen tro alls. Det symboliserades av kyrkorummet som hade runda bord med stolar istället för bänkrader. Det är kristendom i praktiken.
Jag avslutade denna internationella och givande dag med att äta en ungersk langos.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar