torsdag 10 december 2009

EU:s logga för ekologiska livsmedel



Nu är de tre finalförslagen klara - var med och rösta på din favorit!

Ekologiska livsmedel i förpackning ska få en obligatorisk EU-märkning, och nu kan den som vill vara med och bestämma hur märkningen ska se ut. Den nya logotypen ska göra produkter från de ekologiska jordbruken mer synliga i våra affärer. Tre olika förslag har tagits fram i en designtävling och senast den 31 januari kan den som vill gå in och rösta på sin favorit.

Den nya märkningen ska införas i juli 2010. Den kommer att vara obligatorisk för alla färdigförpackade livsmedel från EU-länderna som uppfyller märkningskraven. Dessutom kan märkningen användas på frivillig basis för ej färdigförpackade ekologiska produkter som har sitt ursprung i EU eller importeras från länder utanför EU. Det kommer fortfarande vara tillåtet att ha kvar nationella märkningar som t.ex. Svanen och Kravmärkt.

Under våren fick design- och konststuderande från hela Europa möjligheten att lämna in förslag på hur den nya ekologiska märkningen ska se ut. Därefter valde en internationell jury bestående av experter på ekologiskt jordbruk och på design ut de tre finalister som nu allmänheten kan välja mellan. Totalt deltog över 3 000 formgivare i tävlingen.

Röstar gör du på http://ec.europa.eu/agriculture/organic/logo/voting/voting_en.htm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar