tisdag 13 oktober 2009

Vart gick EU-pengarna 2008?

Några oväntade utgifter för EU tillkom under 2008, t.ex. biståndspengar i samband med kriget i Georgien, men också naturligtvis de stora åtgärdspaket som sattes in för att dämpa finanskrisen. Totalt uppgick förra årets budget till 116,5 miljarder euro. Det framgår av kommissionens rapport om hur EU-budgeten för 2008 fördelade sig. Det största utgiftsblocket (40 procent av budgeten) är inte längre jordbruk (läs mer om jordbruksstödet i föregående blogginlägg) utan rör regionala satsningar på jobb, tillväxt och konkurrenskraft. Andelen till jordbruket fortsätter att minska, men utgör fortfarande en stor post i budgeten (37 procent).

Sverige tillhör nettobetalarna inom EU, andelen medel som landet betalar in till EU-budgeten är större än de som betalas ut. Sverige betalade drygt 3,2 miljarder euro förra året och mottog drygt 1,4 miljarder euro i form av jordbruksstöd, regionalt stöd m.m. Till detta tillkommer också medel från till exempel studentutbytet Erasmus och olika forskningsanslag, där pengarna inte går via svenska staten utan direkt till den som ansöker.

Frankrike, Spanien och Tyskland är de länder som får mest pengar ur EU:s budget. De är också de länder som betalar de största avgifterna.

Rapporten visar också att EU-länderna är dåliga på att använda pengar från struktur- och regionalfonder. Färre än hälften av medlemsländerna utnyttjade alla medel som avsatts för 2000-2006.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar