tisdag 13 oktober 2009

Återbetalning av jordbruksstöd

Närmare 215 miljoner euro som gått till EU-ländernas jordbruk krävs nu tillbaka av kommissionen. Pengarna går tillbaka in i EU:s budget eftersom medlemsländerna inte följt reglerna eller skött kontrollen av jordbruksstöd som har betalats ut till landets bönder. Sverige är dock inte bland de arton länder som får betala tillbaka felaktigt hanterade medel.
– Kommissionen trycker på för att uppehålla bästa möjliga kontroll över hur de här pengarna spenderas. Systemet fungerar bättre än någonsin, och vi fortsätter att sträva mot ännu fler förbättringar i framtiden, säger jordbrukskommissionären Mariann Fischer Boel.

Frankrike är det land som ska betala tillbaka mest pengar, 71 miljoner euro för 2006 och 2007. Spanien och Nederländerna ligger också högt upp på listan.

Det är EU-länderna som ansvarar för att betala ut och kontrollera fördelningen av pengarna ur EU:s jordbruksbudget. Kommissionen ansvarar för att se till att medlemsländerna använder pengarna på rätt sätt.

1 kommentar:

  1. Det finns väl lite att göra kring jordbruksstödet. Ett sätt att få inblick är att titta på http://farmsubsidy.org/ som sammanställer siffror om vart pengarna går.

    SvaraRadera