tisdag 18 augusti 2009

Stockholmsprogrammet

Här kan du läsa mer om vad regeringen vill satsa på under vårt ordförandeskap när det gäller rättsliga frågor t ex, se också tidigare inlägg på min blogg:

Vid Europeiska rådets möte den 5 november 2004 antogs ett femårigt arbetsprogram för samarbete kring rättsliga och inrikes frågor. Det så kallade Haagprogrammet omfattar polis- och tullsamarbete, räddningstjänst, straff- och civilrättsligt samarbete, asyl, migration, visering och kontroll av de yttre gränserna med mera. Det första strategiska arbetsprogrammet för det rättsliga- och inrikespolitiska området antogs i Tammerfors 1999. Det nuvarande programmet, Haagprogrammet, som antogs i november 2004, löper ut i december 2009. Det blir en stor och viktig förhandlingsuppgift för det svenska ordförandeskapet att dra upp riktlinjerna för det fortsatta arbetet genom framtagandet av ett nytt program, det så kallade Stockholmsprogrammet.

Den 25 september 2008 inledde kommissionen ett offentligt samråd riktat till medlemsstaterna, de nationella parlamenten, allmänheten med flera intressenter om vad det framtida samarbetet bör omfatta. Kommissionen har för avsikt att lägga fram ett meddelande om det framtida programmet i juni 2009. (Meddelanden är dokument där kommissionen formellt presenterar sin syn på vilka åtgärder som bör vidtas.) Programmet diskuterades vid det informella RIF-rådet i Stockholm i juli 2009 och kommer att antas vid toppmötet i december 2009.

Flera departement i Regeringskansliet berörs av frågorna bl.a. Justitiedepartementet, Finansdepartementet, Försvarsdepartementet och Integration- och jämställdhetsdepartementet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar