måndag 17 augusti 2009

Övergripande polisorgan

EU:s grundtanke är jättebra men det finns problem som vi behöver rätta till. I och med globaliseringen så har också brottsligheten globaliserats - den håller sig inte inom landsgränser längre och därför kan inget enskilt land klara av att bekämpa den själv. Vi måste arbeta tillsammans - så som vi arbetar tillsammans med andra saker inom unionen - det är ju själva grundtanken.

På det rättsliga området finns idag Europol som är EU:s polisbyrå och har sitt säte i Haag. Det är en "administrativ" polisverksamhet. Man har ingen operativ befogenhet, man kan inte anhålla och förhöra någon, man kan inte spana på misstänkt brottslighet eller inleda förundersökningar. Man regleras av en konvention idag men blir en myndighet 2010.

Den verksamheten vill Folkpartiet bl a utveckla. Det handlar inte om att ta över den nationella polisens uppgifter - varje medlemsland ska behålla ansvaret för lag och ordning på sitt eget territorium men man ska också kunna be detta "europeiska FBI" om hjälp - inte bara när det gäller brottsbekämpning utan också vid t ex naturkatastrofer, terrorattentat eller vid stora internationella evenemang där flera länder är inblandade. Alla insatser som en sådan polisstyrka skulle få måste först godkännas av en EU-åklagare och samarbetet med Eurojust vill vi därför också utveckla.

Detta är ett projekt på litet längre sikt, vi måste sälja in idén till de andra 26 medlemsländerna men under vårt ordförandeskap tänker Sverige ta initiativ till ett sådant samarbete med länderna runt Östersjön till en början. Brottsligheten ökar också i detta område, främst när det gäller narkotika, vapen och människohandel.

Mina tidigare inlägg på min blogg visar att det är nödvändigt med ett utökat polisiärt samarbete.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar