onsdag 3 juni 2009

Slutspurten

Om fyra dagar är det val till Europaparlamentet. Klockan 22.00 på söndagskvällen läggs de första siffrorna över valdeltagandet ut, både på EU-nivå och på nationell nivå i samtliga medlemsländer. Samtidigt publiceras en första prognos över resultatet per politiskt parti. Allt går att följa på sajten www.val2009-resultat.eu som aktiveras den 7 juni kl. 18.00. Sedan den 20 maj går det även att förtidsrösta, och i torsdags förtidsröstade EU-kommissionär Margot Wallström i Europahuset i Stockholm tillsammans med ett drygt 100-tal personer, bland annat artisten Thomas Di Leva, ståupp-komikern Zinat Pirzadeh, chefredaktörerna Amelia Adamo och Anna Zethraeus och Leo Razzak från projektet Sharafs hjältar. Samtidigt röstade också representanter för Sveriges kvinnolobby, LSU – Sveriges ungdomsorganisationer, Europa Direkt-kontoren och Folkbildningsförbundet.

"Jag hoppas att fler än tidigare verkligen använder sin rösträtt och jag gläds över att det blivit en såpass livlig debatt i Sverige inför Europaparlamentsvalet och att så många kommit hit för att använda sin rösträtt", sade Margot Wallström.

Artisten Tomas Di Leva som var en av dem som kommit för att förtidsrösta sade: "Det är viktigt att visa var man står, även om det inte finns några partier eller människor som kan ta allt det man drömmer om till EU. Demokratin är ingen självklarhet. Det är något man måste vårda och ta hand om, som en trädgård".

För den som inte har möjlighet att rösta på söndag går det att förtidsrösta i 1 850 vallokaler runtom i landet, bland annat i Europahuset på Regeringsgatan 65, plan 2. Hit kan du komma och rösta kl. 10.00-18.00 varje vardag. Tag med röstkort och ID-handling. Andra platser för förtidsröstning är bibliotek, bensinstationer och mataffärer.

Adress och öppettider för vallokalen närmast dig går att hitta på valmyndighetens hemsida.

Läs mer om kandidaterna till Europaparlamentet och vilka som är deras viktigaste frågor på Europaportalens EU-valsida.

Läs mer på Europaparlamentets hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar