onsdag 10 juni 2009

EU fortsätter att arbeta

Stärkta rättigheter för medborgare bla när det gäller skyddet av personuppgifter, bättre rättssäkerhet, ökat skydd mot organiserad brottslighet samt närmare asyl- och immigrationssamarbete. Det är huvudpunkterna när EU-kommissionen på onsdagen lade fram två meddelanden om åtgärder för en ny femårig handlingsplan, Stockholmsprogrammet, om en gemensam politik om medborgarskap, rättvisa, säkerhet, asyl och invandring. Stockholmsprogrammet kommer att ersätta det nuvarande femåriga Haagprogrammet som löper ut i december 2009. Namnet kommer från att handlingsplanen kommer att klubbas under toppmötet i december, dvs. med Sverige som EU:s ordförandeland.

En viktig prioritet under kommande fem år är att samordna och få på plats en immigrations- och asylpolitik som garanterar solidaritet mellan EU-länderna och icke EU-länder. EU ska sträva mot ett gemensamt asylsystem och att solidariteten delas mellan länderna. Politiken ska erbjuda lagliga immigranter en tydlig och enhetlig status. Det måste till en bättre matchning mellan immigration och behoven på den europeiska arbetsmarknaden, vid sidan av en aktiv integrations- och utbildningspolitik.

När det handlar om stärkta rättigheter för europeiska medborgare lyfts den europeiska stadgan om fundamentala rättigheter fram samt rätten till personlig integritet, rätten att rösta och att få konsulär hjälp. Kommissionen föreslår att det ska bli lättare att driva mål i domstolar, att det ska skapas ett närmare samarbete mellan domstolar i olika EU-länder och att det blir enklare att hantera kontrakt över EU:s gränser. Man föreslår även ett stärkt polisiärt och rättsligt samarbete och mer samordnade aktioner för att bekämpa organiserad brottslighet och terrorism.

Stockholmsprogrammet ska gälla från 2010 till och med 2014.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar