onsdag 3 juni 2009

Pengar från EU

För att skynda på åtgärderna för att minska arbetslösheten i EU föreslår kommissionen att 19 miljarder euro blir tillgängliga från Europeiska socialfonden för stöd åt dem som drabbats av krisen. EU kommer att bistå med stöden direkt till länderna, som slipper kravet på att själva stå för hälften av finansieringen. Det är en del av kommissionens förslag till ny strategi för att motverka krisens effekter på sysselsättningen som lades fram på onsdagen. Förutom att snabba på utbetalningarna av socialfondsstöd föreslår kommissionen att mer stöd ges för utbildningsprogram samt att det införs en möjlighet till mikrokreditlån för företag i svårighet.

"Det är pengar som redan finns men som det ska bli enklare och snabbare att få ut. Det har alltid varit problem med medfinansiering från medlemsländerna, och i dag är det ett större problem när många länder är under stor press. Vi hoppas att länderna kan komma in med sin finansiering om 3-4 år när situationen förhoppningsvis blivit bättre", sade Lars Engsted, expert vid kommissionen och en av medförfattarna till strategin, vid en pressbriefing på onsdagen på EU-kommissionens representation i Sverige.

Kommissionen föreslår även stöd för omskolningsprogram samt att 5 miljoner unga får möjlighet till lärlingsplatser. Ett nytt finansinstitut med medel upp till 500 miljoner euro föreslås kunna ge mikrokrediter till småföretagare som har det tufft. Dagens meddelande är en uppföljning av det EU-toppmöte om sysselsättning som hölls den 7 maj i år och bygger även på synpunkter från arbetsmarknadens parter och intressenter i de olika medlemsländerna. Meddelandet kommer att presenteras för EU:s stats- och regeringschefer vid Europeiska rådets möte den 18-19 juni i år.

"EU har tagit snabba initiativ för att möta finanskrisen, även på det sociala området. Idag tar kommissionen ytterligare ett steg mot ett gemensamt åtagande och samordnade insatser av EU, medlemsländerna och arbetsmarknadens parter för att bevara och skapa arbetstillfällen", säger kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar