torsdag 12 mars 2009

Ta chansen att framföra dina åsikter direkt

Genom den Europeiska medborgarkonsultationen kan du fram till den 20 mars 2009 framföra dina åsikter i frågan: “Vad kan EU göra för att forma vår ekonomiska och sociala framtid i en globaliserad värld?" På samrådets hemsida kan du antingen debattera och lägga fram förslag eller rösta på redan inlagda idéer. De tio förslag med flest röster kommer sedan att användas som diskussionsunderlag i den Europeiska medborgarkonsultationen i Örebro, helgen den 21-22 mars 2009, där 100 slumpvis utvalda svenska medborgare samlas.

Medborgarsamrådet äger rum samtidigt i nio EU-länder fördelat över tre veckoslut. Totalt deltar 1500 slumpmässigt utvalda medborgare i dessa 27 nationella debatter. I slutet av varje samråd uppmanas gruppen att lägga fram tio rekommendationer.

I april tas en sammanställning fram med de 270 rekommendationerna från de 27 samråden. Den publiceras på de nationella webbplatserna där du kan gå in och ge kommentarer på förslagen. De 15 rekommendationer som fått flest röster kommer att presenteras för EU:s politiker på Europeiska medborgarkonsultationernas toppmöte i Bryssel den 10 och 11 maj i år. En tiondel av medborgarna som deltog i de 27 nationella konferenserna kommer också att delta i detta möte.

Efter toppmötet sker ett antal evenemang för att sammanföra beslutsfattare och medborgare för ytterligare diskussioner kring resultatet av medborgarsamrådet.

För att delta i debatten och framföra din åsikt, besök den europeiska portalen på:

www.europeisk-medborgarkonsultation.eu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar