lördag 3 februari 2024

Nytt år - nya möten

På nämndens möte i tisdags fick vi information om Äldreombudsmannens (som är en kvinna) rapport. En mycket innehållsrik rapport som bl a visade att de fyra rättighetsområdena; rätten till medborgarinflytande, rätten till social trygghet, rätten till fysisk och psykisk hälsa samt rätten till vård och omsorg av god kvalitet kvarstår som viktiga för invånarna.

Gruppen 65+ förväntas öka med 51% till år 2050. Gruppen avgränsas med mycket siffror men är mycket heterogen. Vi åldras biologiskt, socialt, psykologiskt, medicinskt och existentiellt och varje individ har individuella behov. 

I rapporten redovisas vad äldreombudsmannen bidragit till att genomföra - rollatorloppet, festival tillsammans med åldersvänliga Göteborg och Age Cap, Prata för livet - samtal vid pratbänkarna bl a.

Äldreombudsmannen har också genomfört intervjuer med 120 hyresgäster på 30 äldreboenden. Det är bra att det kommer en utomstående person, då kanske man vågar framföra brister som man annars inte vågar.

Både FN och WHO har på sina agendor att vi måste arbeta med åldersvänliga miljöer, bekämpa ålderism, vård som förbättrar alla delar av vårt välbefinnande och tillgång till denna vård för dem som behöver det bäst.

En annan fråga som står högt på EUs, och FNs agenda är att bekämpa social exkludering, dvs att äldre personer berövas sina möjligheter p g a faktorer som de inte själva kan påverka, t ex digitalisering och att det blir svårt att använda kontanter.

Förvaltningsdirektören uppgav att helgerna ur bemanningssynpunkt varit bättre än väntat. Problemen med korttidsplatser och personaltillgång kvarstår dock vilket innebär att vi inte har någonstans att göra av dem skrivs ut från sjukhusen.

Det nya hemtjänstindexet anger att vi ligger på plats 125 av 290 och det var bättre än förra mätningen.

Beträffande Annedal har 24 av 89 redan fått nya platser.

Vi hade lagt ett tilläggsyrkande om att de boende på Annedal skulle få välja nytt boende oavsett om det var kommunalt eller privat. Vänstersidan hade lagt ett yrkande om att de skulle välja kommunalt vob i första hand och det senare vann men med reservationer från oss.

Liberalernas motion om Våld i nära relationer kom på remiss och besvarades positivt.

Vi=KD,M,L hade lämnat in ett yrkande om att överlåta fastigheten Kyrkbyns vob till Stadsfastigheter med uppmaning att sälja till något bolag med avsikt att göra om bostäderna till någon form av mellanboende för seniorer. Fastigheten går inte att konvertera till ett vob och den står nu tom och kostar pengar. Vi sa alltså nej till TU som förespråkade något annat, till förmån för eget yrkande och detta vann med hjälp av C och SD.

Vi valde också ledamöter till individutskottet och jag fick återigen förtroendet att vara vice ordförande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar