lördag 14 december 2024

Årets sista nämndsammanträde i ÄVO

Vi fick mycket ny information från förvaltningen bl a om Ciceron - ett nytt ärendehanteringsssytem i staden. Om detta system ska vi få utbildning i januari. Detta tog vi del av med viss bävan med tanke på hur det gick med Millenium.

Gerdas gård, där har man arbetat med en ny åtgärdsplan. Denna plan har ännu inte fått genomslag men är på god väg enligt föredragande och det får man hoppas med tanke på hur det har varit där. Nya chefer från Annedal vob har börjat och man har anställt 20 undersköterskor. Dessutom har alla boende aktuella genomförandeplaner. Man arbetar också med att öka aktiviteter, både gemensamma och på de olika avdelningarna. Vi bad om en ny redovisning om ett halvår.

Ombyggnad av Toftaåsen. I denna fråga har vi haft delade meningar. M, KD, L och D ville att man skulle beakta möjligheten att hyra externa platser där staden har ramavtal. Efter votering blev beslutet negativt för denna ståndpunkt till förmån för att staden tar över. Jag har en känsla av att sista ordet inte är sagt ännu.

Den ekonomiska lägesrapporten gav ett förvånansvärt stort plus så här långt.

Taxehöjning kommer att genomföras föranleda av förändrat prisbasbelopp, Socialstyrelsens referensvärden för matkostnader samt omsorgsprisindex liksom den nya taxemodellen som KS beslöt om i somras.

I punkten om budgeten avstod vi från att rösta med hänvisning till eget yttrande.

En riktigt skön period av lediga dagar önskar jag alla läsare! 




lördag 30 november 2024

Äldrenämnd 26 november

 Ärendelistan var kort med informationspunkterna var desto fler.

Den nya äldreombudskvinnan Kristina Eliasson presenterade sig. Hon ska synliggöra behov och viktiga frågor och informera politiker, förvaltningar och bolag om dessa. Som helhet förväntas gruppen äldre öka från 96.000 år 2024 till 141.300 år 2050 Hon hade sökt på stadens olika hemsidor med olika ord som täckte målgruppen och fick nästan bara negativa stereotyper, dvs åldersdiskriminering. Detta ville hon ändra på!

Vi informerades om det senaste angående Trygghetsbostäder. Det finns f n 1458. Behovet och inresset utvärderas kontinuerligt. Det saknas en samlad bild av hur många trygghetsbostäder det finns eftersom bostäderna finns på en öppen bostadsmarknad. AB Framtiden har uppdrag att inrätta minst 150 nya trygghetsbostäder under 2025.

Ärendet om Toftaåsens ombyggnad bordlades på uppdrag av M, KD och L eftersom det finns skäl för en fördjupad utredning.

Nästa ärende var budgeten. Den har vänstersidan döpt om till Genomförandeplan i st f Verksamhetsplan som vi haft förut. M, KD, L och (D) deltog inte i beslutet. 

En enkät inom omsorgen om nöjdheten visade av större nöjdhet med privata utförare jämfört med kommunala.

Det är 404 personer som väntar på plats på ett äldreboende men av dessa har många fått ett erbjudande men valt att stå kvar på väntelistan.

Slutligen handlade det om Tre stiftelser - igen. Som det ser ut nu - vi väntar på IVOs synpunkter - kommer verksamheten att övertas av kommunen. Information lämnas denna vecka till boende och personalen.

söndag 17 november 2024

Jubileum

Igår firade Bilkåren sitt 85-årsjubileum på platsen där allting startade - i Göteborg. Den som startade alltsammans var Ingrid Holm som var gymnastiklärarinna vid Flickläroverket i staden. Hon hade varit i England och sett att man där hade utbildat kvinnor att köra lastbilar och tog med sig idén hem till Göteborg. 1939 var året och de som startade var damer ur societeten, några andra hade ju inte tid att vara lediga på dagarna/helgerna. Så de första bilkåristerna lärde sig köra och uniformen bestod av högklackade skor och piffiga hattar med flor. Det skrattar vi åt idag men anledningen var ju att kriget stod för dörren och alla behövdes, precis som idag. Så småningom blev det mer militära inslag och när jag gick med 1962 så hade vi vår utbildning förlagd till Kviberg och då hade vi också fått uniformer men de var ju sydda för män så passformen var ju inte så bra. Dock lärde vi oss mycket nyttigt, byta däck på en lastbil, utföra enklare reparationer, sjukvård, skytte och totalförsvar bland annat.

Igår firade vi på Chalmerska huset med ett roande föredrag av Kristian Wedel om Göteborg under 400 år. Vi åt god mat och dryck, vi delade ut förtjänsttecken och inte minst talade vi om gamla minnen.

Vi avslutade med Bilkårserinran som har anknytning till trianglarna på vår fana - Vaksam, Varsam, Verksam.

tisdag 29 oktober 2024

Nämndmöte 22 oktober 2024

Tyvärr förekommer det rasism i verksamheten och vi fick en presentation om den plan för att motverka detta och den planen följer förstås Göteborgs stads arbete mot rasism.

IVO har gjort en nationell tillsyn avseende vård och behandling för personer som bor på SÄBO, och man har konstaterat ett antal brister. hos oss. En del av dessa brister arbetar vi redan med. Man ska komma ihåg att vi är en ny förvaltning som kom in var och en med sina rutiner och sitt sätt att arbeta samt att vi har haft en pandemi att hantera. Det sätter spår i verksamheten.

Nu har förvaltningen gjort en åtgärdsplan som ska sändas till IVO och på uppdrag av KD, M, L och D ska detta arbete följas upp  och redovisas för nämnden.

Revidering av hemvårdsbidrag. Vi hade att hantera ett remissvar från kommunstyrelsen och vi tillstyrkte förvaltningens svar men med ett yttrande att det är angeläget att beakta hur förändringarna påverkar olika grupper som får detta bidrag.

Stölder inom äldreomsorgen har vi tyvärr också. Där hade KD, M, L och D ett tilläggsyrkande att förvaltningen i samråd med Demokrati- och medborgarförvaltningen bör ta fram ett informationsmaterial som kan förmedlas inom ÄVOs verksamheter.

Frågan om det nya datasystemt Millenium togs upp p g a alla skriverier, mest negativa, av hur det kommer att fungera. Vi bad om en kort lathund med förklaringar och det skulle man ta fram. Systemet tas i bruk 12 november och Göteborg går med först 2026.

Vi fick information att fördjupa intervjuer av arbetssökandes bakgrund för att bedöma lämpligheten för tjänsten.

Frågan om Tre stiftelser var också uppe men ligger nu utanför nämndens beslutsmandat. Arbete pågår.

torsdag 3 oktober 2024

Svar på frågor till förvaltningen

En fråga var om även externa utförare behöver följa kriterier och nyckeltal för nya vård- och omsorgsboenden och svaret blev följande:

 

  • När det var aktuellt att införa LOV inom Vård- och omsorgsboende så valde flera privata leverantörer att initiera nyproduktion.
  • Planeringen för att tillgodose behoven av boende för stadens äldre gjordes fram till 2021 i samverkan mellan stadsdelarna, Äldreboendesamordningen (resursnämndsuppdrag i Örgryte-Härlanda), Lokalsekretariatet, Lokalförvaltningen samt förvaltningen för inköp och upphandling.
  • I ramavtalskraven regleras att verksamheterna ska vara placerade inom Göteborgs kommun
  • När det gäller Lokaler och utemiljö så står det följande i ramavtalets villkor:

Vård och omsorgsboendet ska finnas i ändamålsenliga och godkända lokaler med nödvändig anpassning till verksamhetens innehåll och den enskildes behov. Lokalerna ska vara väl underhållna och hålla god hygienisk standard. En trivsam och hälsofrämjande miljö för den enskilde ska eftersträvas. Detta inkluderar även utemiljön. Det ska finnas gemensamma lokaler för måltider, kulturinslag och andra sociala aktiviteter.  Den fysiska miljön ska vara utformad för att möjliggöra vistelse för personer med såväl kognitiv- som fysisk funktionsnedsättning.  

  • För att få tillstånd att bedriva särskilt boende av inspektionen för vård- och omsorg (IVO) så gäller bland annat följande:
    Särskilt boende för äldre kan ha olika utformningar förutom att de alltid ska rymma bostäder och allmänna utrymmen. Boendena ska vara anpassade efter de enskildas behov och utformade så att de kan fortsätta leva ett så självständigt liv som möjligt. Det ska finnas tillgång till personal och service. Omvårdnad ska kunna ges dygnet runt. Centralt är att utformningen ska ge en hög grad av säkerhet och trygghet. 
  • För att bedriva särskilt boende för äldre krävs tillstånd från IVO vilket omfattar specifik lokal. IVO handlägger ansökan och bedömer om lokalen är ändamålsenlig och uppfyller gällande krav och lagstiftning. Vid förändring behöver ändringsanmälan göras och godkännas av IVO.

På min fråga om vi begär utdrag ur belastningsregistret vid anställning fick vi följande svar:

Vi tar enbart utdrag ut belastningsregister på nya medarbetare, eller tidigare medarbetare som har varit anställda, men där mer tid än tolv månader har förflutit sedan senaste anställningen i Göteborg stad.

 

Rutin:

  • Rekryterare/ chef kontrollerar att det är brevet från utdraget från belastningsregistret är oöppnat
  • Medarbetaren öppnar utdraget själv på plats. Väljer om rekryterare/chef skall ta få ta del. Den sökande kan välja att inte visa utdraget och får då ingen anställning.
  • Inga anteckningar får göras om att utdraget uppvisats eller inte. Utdraget återlämnas alltid till den sökande. Inget sparas eller arkiveras.

lördag 28 september 2024

Nämndmöte i ÄVO 24 september 2024

Vi har ju haft ett visst svinn av läkemedel och har vidtagit åtgärder för att det ska undvikas. Det sker genom kameraövervakning, spårbara passersystem, och kortläsare med spårbarhet på medicinskåp bl a.

Delårsrapporten visade på ett positivt utfall för året.

Vi fick en utvärdering av stadens handlingsplan för Åldersvänligt Göteborg. Inga konkreta förflyttningar har gjorts som ett resultat av handlingsplanen, man påpekar att alternativa boendeformer och klimatförändringar behöver vävas in i arbetet. Vikten av samverkan betonades.

Arbetet pågår, i höst ska 20.000 vykort skickas ut till seniorer med inbjudan att delta med tips och idéer. På min fråga om hur man väljer ut dessa 20.000 bland Göteborgs nära 100.000 personer över 65 år fick jag inget svar, man återkommer om det. Det kommer också att ske en uppsökande verksamhet tillsammans med invånarguider. Dessa guider kände jag inte till med fick veta att de tillhör socialförvaltningarna i staden och finns främst i nordost. De ska finnas på gator och torg för att ge muntlig information till människor som rör sig där.

Inom de ca 17 områden som berörs - bl a. Mobilitet, Social delaktighet och inkludering, Samhällsstöd och service, Information och Kommunikation så hade man uppnått tillfredsställande resultat i 4 stycken, de andra betecknades som delvis införda.

Man har gjort en app som heter Mötesglädje där man ska kunna hitta personer att prata med eller chatta med eller ta del av evenemang. Jag har haft den appen sen i våras och det varit helt tomt där. Under evenemang har jag hittat endast 2-3 att delta i. Där kunde man ju lagt in alla de evenemang som varit under Åldersvänliga Göteborg.

Hela rapporten, dvs även delar där inte ÄVO var ansvariga, kommer att publiceras 2025.

Vi fick också en rapport från IVO och det var ingen rolig läsning. Man konstaterar brister när det gäller personalens kompetens och språkförmåga, förutsättningar för att arbeta patientsäkert, läkemedelshantering sker inte på ett patientsäkert sätt och att vården i livets slutskede inte sker enligt gällande regelverk och det finns brister i informationsöverföring, rapportering och dokumentation. Svar ska lämnas senast i början av oktober och nämnden får detta på sitt bord vid nästa möte. En del av detta är redan åtgärdat om t ex läkemedelshantering som jag skrev i början. Informationsmöten med personalen pågår. 


 

fredag 6 september 2024

Då var vi igång igen

 Den 27/8 hade vi nämndmöte och på agendan stod bl a 

Hemlöshetsplan, Ny lokal för bl a hemtjänsten, Nytt vård- och omsorgsboende i Skra Bro, Gångstavar och Stölder inom äldreomsorgen

Förvaltningsdirektören berättade att sommaren har varit OK överlag ur personalhänsyn.

Man har startat anhörigkampanj som ska synas ute på stan i samband med 4 oktober som är anhöriglagen.

Beträffande lokalbehovsplanen ligger vi i fas med kapacitet och behov.

Vi tillstyrkte remissen på Plan mot hemlöshet.

Vi beslöt ge stadsfastighetsförvaltningen uppdrag att hyra kontorslokal för bl a hemtjänsten.

Nybyggnaden av ett vård- och omsorgsboende i Ska Bro presenterades. Det är ju långa processer när man bygger nytt. Skra Bro startades 2017. Vi (alliansen) ville bordlägga eftersom det fanns mer att ta hänsyn till än det som låg på bordet. Uppdragsbeställningen är daterad och mycket kan hända under tiden. Den röd-gröna sidan vann voteringen för ett avgörande under mötet varpå vi meddelade att vi inte deltog i beslutet.

I sammanhanget kan nämnas att vi f n har en "kö" på ca 363 personer men därav är flera som tackat nej till aktuellt erbjudande och därför står kvar i "kön"

Vänstersidan hade lagt ett yrkande om inköp av gångstavar för äldre. Vi tyckte att det är en förhållandevis liten kostnad för den enskilde som dessutom kan får liknande hjälp av rehab- eller fysioterapeut. Det är ju också en stor kostnad för förvaltningen med all administration av upphandling och dylikt.

KD M L D lade ett yrkande angående stölder inom äldreomsorgen där vi uppdrar åt förvaltningen att göra en utredning om omfattningen och hur man arbetar med det förebyggande arbetet.

torsdag 20 juni 2024

Sista rycket före sommaren

 Flera äldreboenden i vårt bestånd har inte blivit underhållna som de skulle och det märks nu. Vi måste t ex renovera Fredriksdal som jag berättade om i förra bloggen. Påverkan på de boende blir inte lika stor som för Annedal och erfarenheterna från den ombyggnaden tar vi självklart med oss i kommunikationsprocessen.

Bemanningsläget i sommar är skört i synnerhet med den pågående strejken.

Vi fick information av avdelning Myndighet att det förekommer otillåten påverkan på förvaltningens anställda från olika håll - boende, anhöriga eller andra berörda.

Vi behandlade  frågan om utbildning av hemtjänstpersonal i hbtqi-frågor. Inom hemtjänsten finns en hög andel utlandsfödda med en annan kultur och annat språk. Här kan finnas en icke-acceptans av hbtqi-personer och det är därför viktigt med utbildning och information om hur vi i Sverige ser på denna fråga.

Det fanns ett yrkande från S, V och MP angående kostnadsberäkning av inköp av gångstavar till äldre göteborgare, likt det som finns för broddar. Frågan bordlades av S, V och MP själva vilket var bra eftersom vi annars hade röstat ner det. Gångstavar är ett mycket bra hjälpmedel som kan bidra till rörelse och hälsa men är en förhållandevis liten investering för den enskilde. Om förvaltningen ska administrera detta med upphandling, inköp och distribution blir det i slutändan mycket dyrt. Vi föreslår att man kan låna gåstavar på mötesplatser eller Fritidsbanken.

Till sist 

EN RIKTIGT SKÖN SOMMAR TILL ER ALLA!🌷🌸🌼🌻🌺

lördag 1 juni 2024

ÄVO-nämnd 28 maj

Vi fick information om rekrytering av finsktalande omsorgspersonal. Förvaltningen har utvecklat sitt arbetssätt och rekryteringsmaterial. Vi hade en rekryteringskampanj 2023 för finskspråkiga undersköterskor och en kampanj 2024 för finskspråkiga semestervikarier. Vi har kompetensutvecklat finsktalande personal och vi utvecklar rekrytering från Finland och har samarbete med finska lärosäten för vård- och omsorgspersonal. Behovet av finsktalande semestervikarier för sommaren 2024 är fyllt.

Projektet nybyggnation Skra Bro, Björlanda påbörjades 2017 och ska preliminärt vara klart 2018. Viktiga kvalitéer för vård- och omsorgsboendet är bl a hälsa- och säkerhet, dagsljus inomhus, att kunna se natur från fönster och balkonger. Ett tjänsteutlåtande kommer så småningom med mer detaljer.

Vi fick en återrapport med åtgärder angående att äldre i hemtjänst och vård- och omsorgsboende inte vågar framföra brister och den biföll nämnden.

Vi biföll också ett förslag till upplägg för dialogforum. Kommunikation är det svåraste som finns men  också det viktigaste så allt som underlättar är av godo.

Vi beslöt bifalla renovering av Fredriksdals vård- och omsorgsboende med start 2024 och kommer att pågå ca 10-13 månader. Husen innehåller ca 100 lägenheter blandat somatik och demens samt korttid. Förvaltningen tar med sig erfarenheterna från Annedals renovering.

Och på tal om Annedal så har 73 flyttat, 5 väntar på plats. All personal har fått ny placering.

Till sist konstaterades att tillräckligt med personal för sommaren.

Jag vill också påminna alla om att rösta i EU-valet senast den 9 juni, det är en demokratisk rättighet som vi ska använda!

lördag 27 april 2024

Nämnd i slutet av april

Stadsrevisionen var på plats och berättade om hur granskningen hade utfallit och lämnade sina rekommendationer. Bland dessa fanns att vi ska se till att omsorgstagaren har en aktuell genomförandeplan. Det har förekommit sammanblandning eftersom de lagts in i olika system. Detta kommer att åtgärdas med det nya digitala systemet som ska implementeras.

Exploateringsförvaltningen berättade att man har 80 ansökningar om att skapa Trygghetsbostäder och att flera fastighetsägare är intresserade. Många fler behövs dock och man gör nu reklam på diverse olika forum.

Beträffande Tre stiftelser pågår arbete fortfarande för att söka en lösning.

Annedal beräknas stänga den 30/6. 12 boende väntar på erbjudande. De som flyttat var nöjda. Alla medarbetare har fått erbjudande om nya placeringar.

Mattransporternas klimatpåverkan

Det finns få leverantörer som kan möta de krav som ställs och man bedömer att klimatpåverkan är låg. Personligen tycker jag att det vore bättre att inte köra maten från Märsta utan att omsorgstagarna kunde få beställa sin mat från någon leverantör inom Göteborgs kommun.

Flera frågor bordlades och där återkommer jag när vi fattat beslut.

torsdag 28 mars 2024

ÄVO 26 mars

 Arbetsmiljöredovisning

Vi fick information om vilka frisk- och riskfaktorer man ser. Hög arbetsbelastning  och IT är riskfaktorer. Den korta sjukfrånvaron har minskat. Vi har lättare att rekrytera fr a sjuksköterskor.

Språkkompetens

Bristande kunskaper kan bero på flera olika orsaker. Ibland behöver man anställa personal med bristande språkkunskaper men med annan kompetens som är viktig för verksamheten. Man arbetar med flera andra aktörer för att lösa detta.

Gerdas gård

Man har gjort en omfattande genomgång på alla nivåer. Till dags dato har man anställt 3 nya chefer från Annedal. Den personalstyrkan hade uttryckt önskemål om att få arbeta tillsammans för att det hade fungerat så bra så det löste ju sig naturligt. Därutöver har en extra chef anställts under ett år. Därtill kommer 18 undersköterskor och flera vårdbiträden. De i den gamla personalen som inte var lämpliga finns inte kvar. Många samtal har genomförs. Allt är inte klart men man är helt klart på rätt väg.

Läkemedelssvinn

Det har varit stort svinn både på våra äldreboenden och i hemtjänsten till skada för alla inblandade. Nu installerar vi kameror och ökar sårbarheten för dem som hanterar läkemedel. Vi försöker också se till att läkemedelsförråd inte planeras i markplan.

Annedal

Tömningen av huset flyter på bra både när det gäller boende och personal.

Annonskampanj

I höstas hade vi en annorlunda annonskampanj för att locka personal. Tilltalet i annonserna var ju litet annorlunda - t ex sökte vi sällskapsdesigners, matingenjörer och minnes-PT till vår Framtidsbransch. På min fråga om den hade haft nån effekt hade man konstaterat att vi fått

17.000 klick, en debattartikel, 500 hade  skannat koden, helsidor i GP, Expressen och Aftonbladet,        1 miljon visningar på sociala medier och 2 miljoner visningar av filmen. Nu får vi bara hoppas att det lockar folk till att arbeta hos oss.


GLAD PÅSK!




torsdag 29 februari 2024

ÄVO-nämnd 27 februari

Många föredragningar om sakernas tillstånd i förvaltningen. Sammanfattningsvis kan man säga att mycket är gjort och mycket finns att göra.

Dataskyddsarbetet. Fokus ligger här på registerhantering och utbildning.

Annedal. 22 boende har flyttat och 37 har erbjudits ersättningslägenhet. Mycket information har lämnats av förvaltningen till boende, anhöriga och personal. Stor hänsyn tas till önskemål om stadsdel för boende. Beträffande personalen får längst anställd gå före vid önskemål om annan arbetsplats.

Säkerhetschefen hade en dragning om hur arbetet med säkerheten för personal och boende på vob. Mycket är under utredning och uppdatering. Genomgången visar att av flera hundra är endast 34 krigsplacerade i annan befattning vilket ger oss större svängrum. Alla boendes lägenheter är en brandcell och dessa kollas regelbundet av Räddningstjänsten. Samordning med regionen måste ske och pågår. Vi har beredskapslager men bara för en kort tid. Frågan hängde kvar - är det en regional eller kommunal fråga? I mitt tycke går detta arbete alldeles för sakta med tanke på hur världsläget ser ut.

Nästa punkt var Patientsäkerhetsberättelsen för 2023. Det största problemet är samma som i förra årets rapport att regionens och kommunens datasystem inte är kompatibla. Det får till följd att man ibland måste arbeta med papper och penna och fysiska pärmar! Här finns stora vinster att  göra både ur ett mänskligt perspektiv (patienter och personal) och kommunikativt perspektiv.

Verksamhetsplanen - där avstod vi från att rösta eftersom den inte var  gjord av oss (alliansen).

F n väntar 287 personer på en plats på ett vob. Vi har cirka 20.000 sökande per år. Nu är det ca 52 dagar i snitt tills man får första erbjudandet.

Undersökningen om nöjdheten med maten i hemtjänsten: av 835 tillfrågade svarade bara 102 stycken. Svårt att dra säkra slutsatser på dessa siffror men av de som svarade är de flesta "Mycket nöjda" eller "Nöjda".


lördag 10 februari 2024

Årsrapport 2023 för ÄVO

 Kort utdrag ur rapporten;

Vi redovisar ett negativt resultat på 4 miljoner kronor som beror på det ökade kostnadsläget, på löner och på köp av externa platser. Vi har ju prioriterat arbetet med att nå konkurrenskraftiga och jämställda löner.

Socialstyrelsen har gjort en enkätundersökning beträffande nöjdheten med sitt äldreboende. Där ligger Göteborg på 78% vilket är i nivå med riket i genomsnitt. För hemtjänsten ligger vi på 81% vilket är något lägre än snittet.

Kompetensförsörjning arbetar vi med på alla nivåer. Vi har haft ett arbete för att minska administration.

Det finns mycket mer siffror att begrunda och om någon vill fördjupa sig så finns rapporten tillgänglig.

Det är bra med en samlad bedömning för alla parter både för förvaltningens chefer och för den politiska nämnden.

lördag 3 februari 2024

Nytt år - nya möten

På nämndens möte i tisdags fick vi information om Äldreombudsmannens (som är en kvinna) rapport. En mycket innehållsrik rapport som bl a visade att de fyra rättighetsområdena; rätten till medborgarinflytande, rätten till social trygghet, rätten till fysisk och psykisk hälsa samt rätten till vård och omsorg av god kvalitet kvarstår som viktiga för invånarna.

Gruppen 65+ förväntas öka med 51% till år 2050. Gruppen avgränsas med mycket siffror men är mycket heterogen. Vi åldras biologiskt, socialt, psykologiskt, medicinskt och existentiellt och varje individ har individuella behov. 

I rapporten redovisas vad äldreombudsmannen bidragit till att genomföra - rollatorloppet, festival tillsammans med åldersvänliga Göteborg och Age Cap, Prata för livet - samtal vid pratbänkarna bl a.

Äldreombudsmannen har också genomfört intervjuer med 120 hyresgäster på 30 äldreboenden. Det är bra att det kommer en utomstående person, då kanske man vågar framföra brister som man annars inte vågar.

Både FN och WHO har på sina agendor att vi måste arbeta med åldersvänliga miljöer, bekämpa ålderism, vård som förbättrar alla delar av vårt välbefinnande och tillgång till denna vård för dem som behöver det bäst.

En annan fråga som står högt på EUs, och FNs agenda är att bekämpa social exkludering, dvs att äldre personer berövas sina möjligheter p g a faktorer som de inte själva kan påverka, t ex digitalisering och att det blir svårt att använda kontanter.

Förvaltningsdirektören uppgav att helgerna ur bemanningssynpunkt varit bättre än väntat. Problemen med korttidsplatser och personaltillgång kvarstår dock vilket innebär att vi inte har någonstans att göra av dem skrivs ut från sjukhusen.

Det nya hemtjänstindexet anger att vi ligger på plats 125 av 290 och det var bättre än förra mätningen.

Beträffande Annedal har 24 av 89 redan fått nya platser.

Vi hade lagt ett tilläggsyrkande om att de boende på Annedal skulle få välja nytt boende oavsett om det var kommunalt eller privat. Vänstersidan hade lagt ett yrkande om att de skulle välja kommunalt vob i första hand och det senare vann men med reservationer från oss.

Liberalernas motion om Våld i nära relationer kom på remiss och besvarades positivt.

Vi=KD,M,L hade lämnat in ett yrkande om att överlåta fastigheten Kyrkbyns vob till Stadsfastigheter med uppmaning att sälja till något bolag med avsikt att göra om bostäderna till någon form av mellanboende för seniorer. Fastigheten går inte att konvertera till ett vob och den står nu tom och kostar pengar. Vi sa alltså nej till TU som förespråkade något annat, till förmån för eget yrkande och detta vann med hjälp av C och SD.

Vi valde också ledamöter till individutskottet och jag fick återigen förtroendet att vara vice ordförande.