lördag 22 april 2023

Fullärd? Ack nej!

Men det har varit en vecka fylld av kunskap. Här följer ett utdrag:

I tisdags hade vi utbildning i Tillitsstyrt ledarskap. Tänkvärt - i synnerhet som jag kunde tillföra egna kunskaper på en del områden vilka jag delgav föreläsaren efteråt.

På onsdag deltog jag i Vetenskapsfestivalens event på Liseberg i det stora hjulet. I varje gondol satt en forskare från olika lärosäten i Göteborg som berättade om sin forskning medan vi åkte runt några varv. I min gondol hörde vi berättas om AI som blir alltmer framträdande och som vi - enligt min åsikt - måste sätta gränser för nu. Vi ser ju redan hur hur studenter använder verktyget för att skriva uppsatser.

På torsdag var vi på studiebesök på Nya Varvets äldreboende. Det hade en mycket bra miljö, både inomhus med stora rum och utomhus där man hade en liten trädgård med en damm med karpar. Det ligger bra med närhet till vattnet. Men viktigast av allt är ju personalens inställning till att människor är individer och har olika behov och önskemål. Den förståelsen hade man här. Vi fick också träffa en hyresgäst som var läkare och psykiatriker och som hade mycket synpunkter på ålderism och ålder i stort. Han stortrivdes på sitt boende och sa att han aldrig haft det så bra. Mycket upplyftande att höra!

Andra delen av dagen var ett möte med Hemsjukvården. Det var mycket intressant och lärorikt bl a fick vi veta hur svårt det kan vara när inte kommunikationen över gränser fungerar, t ex finns det verksamheter som använder fax! Samverkan mellan region och kommun kan vara utmanande. Enheten består av många olika kompetenser, sjuksköterskor och arbetsterapeuter är bara några. Man jobbar i team runt patienten. Det är höga krav på dem som jobbar där, att ha en personlighet som är lösningsorienterad och har stor inlevelseförmåga. Mycket värdefullt att få se verksamheten inifrån.  

På fredag var rubriken Årsrika - Sveriges hopp. Där uttryckte panelen en stor frustration över att man ska tvingas gå i pension fast man känner att man behövs. Med den kompetensbrist vi har nu så borde det vara självklart att den som kan och vill borde få fortsätta att arbeta. På Nya Varvets boende träffade vi på en dam som var 72 år och fortfarande arbetade. Fler sådana!

En man i panelen var uppfinnare, han hade bl a konstruerat ett verktyg som gjorde att han själv kunde ta på sig stödstrumporna på några sekunder. Det ger självständighet för individen och hemtjänsten besparas ett besök två gånger om dagen.

Vi måste börja med att fråga vad varje person kan och vill hjälpa till med och sluta behandla äldre som en flock omyndiga personer utan egen tankeförmåga!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar