Följande yrkande har jag lagt i nämnden och detta har förts in i vårt budgetarbete.
"I Sverige har vi haft en väldigt snabb digitaliseringsprocess där det inte alltid finns icke-digitala alternativ. Det blir ett hänsynslöst samhälle och lämnar många äldre utanför.
Det digitala utanförskapet är stort bland 70-plussare, en av fyra har inte tillgång till digitala lösningar och hamnar därmed utanför. Detta skapar ett demokratiskt underskott för de invånare som inte har datakunskaper naturligt eftersom varken teknik eller verktyg var uppfunna under deras uppväxt.
Flera regioner har fått kritik för att det krävs digitala verktyg för att boka vaccination mot covid-19, t ex mobilt bank-id. Under pandemin har detta synliggjorts då nästan alla möten varit digitala. Detta har inneburit att det inte varit möjligt att delta om man varken kan hantera utrustning eller har kunskap om tekniken. Det har medfört att många äldre måste avstå från att delta i samhällslivet på olika nivåer och det skapar ett demokratiskt underskott.
Vi tycker det är angeläget att alla kan delta i samhällslivet och då måste man också se till att alla har den möjligheten.
För att lindra den ensamhet som många känner, särskilt nu under pandemin, ger det en känsla av delaktighet när man kan tala med och se släkt och vänner. Några särskilda boenden i Göteborg har köpt surfplattor som kan cirkulera bland hyresgästerna och där kan då personalen hjälpa till. Den möjligheten borde också ges för alla dem som bor i egen bostad genom en fixartjänst.
Som exempel kan nämnas att Skövde kommun har inrättat en sådan tjänst med en tjänsteperson som personligen kommer hem och hjälper till med att installera och komma igång med att använda appar, digitala tjänster och sociala medier. Tjänsten är mycket uppskattad och flitigt använd."
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar