fredag 20 november 2020

Konferenser

Förutom alla möten som jag berättat om så går vi också (digitalt) på konferenser och här vill jag redovisa innehållet i två av dem som jag varit på nyligen.


Välfärdsteknik för äldre med kognitiv svikt 

Mycket intressant inledning av Sebastian Palmqvist, överläkare och docent vid Minneskliniken Skånes Universitetssjukhus, som handlade om Alzheimer. Ca 160.000 i Sverige lider av detta. Svårt att ställa diagnos. I Göteborg har man tagit fram ett test i form av ett blodprov som påvisar sjukdomen ca 20 år före symptom. Man arbetar också med en symptomlindrande behandling i den sista fasen av sjukdomen som man hoppas ska kunna användas också i tidigare faser och så småningom också kunna ge antikroppar.

Nästa pass handlade om tekniken. Vi fick många exempel på teknik som gynnar äldre men också personalen. Alla var dock överens om att mer teknik kräver nya kompetenser och ett förändrat arbetssätt. Vi behöver använda fler professioner i utvecklingen och vi behöver en säker digital infrastruktur med bl a robust bredband. Flera projekt presenterades AgeLab 2.0, Projekt GO-DigIT, Projekt Modig (mer omsorg med digital teknik) AllAgeHub på Chalmers. Det som bekymrar mig är att projekten är tidsbegränsade och det är inte alltid man tar tillvara resultaten.

Peter Larsson, bl a särskild utredare  för Socialdepartementet tryckte på det personliga kunnandet. Han inledde med orden "Människan är lika mycket värd i slutet som vid starten av livet.". Och som SKR deklarerade i ett annat sammanhang "Äldre är en del av samhället". Man tar sig för pannan!

Peter Larsson efterlyste individanpassning med individuell bedömning och anpassning, samordning och nationell styrning. Om lagstiftning lägger hinder i vägen vilket den gör i vissa fall t ex när det gäller samtycke så måste man ändra lagstiftningen. Vi lever i en värld som förändras i snabb takt.

Dagen avslutades med en betraktelse av Henrik Frenkel, tidigare chef på SVT, chefredaktör på Veckans affärer och grundare av tidningen Chef. Han fick 2019 diagnosen - Lindrig minnesstörning med trolig utveckling till Alzheimer. Han beskrev hur läkaren informerade honom om beslutet, och där fanns mycket övrigt att önska. Han berättade också om sina olika känsloupplevelser han hade efter diagnosen. Efter en förnyad undersökning 2020 tog man bort ordet "trolig utveckling till Alzheimer" ur journalen. Han hade alltså fått en felaktig diagnos!Han var mycket kritisk till läkarnas sätt att presentera sina rön för honom. Han har en blogg "Hjälp har jag Alzheimer" och en podcast i samma ämne.


Demokratidagen

Björn Rönnerstrand SOM-institutets undersökningsledare redogjorde för en undersökning som man gjort i Göteborg. Av de utskickad enkäterna var det ca 50% som svarade. Man vill spåra utvecklingen i attityder, värderingar och politiskt beteende.

Ca 60% av de svarade är nöjda med demokratin i staden, sin stadsdel och  Sverige. Endast 1/3 har förtroende för politikerna - där har vi nåt att jobba på. Man såg att gruppen 16-29 år har störst förtroende för politiker i Göteborg. I åldern 65-85 har man väsentligt lägre förtroende. Tilliten till medmänniskor är stabil i Göteborg, ligger runt 7 på en 10-gradig skala.

Christina Ceder omvärldsanalytiker presenterade 5 scenarier om framtiden 2040. Rubriken var Digitopia, brinnande Atlantis eller en rurban stad. För detta måste vi planera NU! Intressant , spännande och litet skrämmande. Innebär mycket digital teknik, också i kroppen och kameror utomhus som kan kopplas ihop med dig som person. Då uppstår många frågor - vilka ska fatta beslut om detta och när ska besluten fattas? Och det allra viktigaste - vem äger informationen?

Emma Frans, demokratiambassadör och doktor i medicinsk epidemiologi, talade om desinformation som vi hört mycket om på sista tiden. Hon sa att konspirationsteorier flödar på sociala medier bl a om Covid-19 t ex att viruset beror på 5G. Hon manade till källkritik och att vi ska kolla flera källor innan vi sprider rykten och hon förordade förstås Vetenskapen som ursprungskälla.

Barnkonventionen lyftes fram och att den har blivit lag i Sverige. Man har gjort tester på hur ungdomar bryr sig om demokrati och det är förfärande många som inte gör det - det fanns de som var villiga att sälja sin röst! Andra tyckte att det kunde vara helt OK om landet styrdes av en diktator!" Här har Ungdomsfullmäktige en uppgift att fylla.

Sammantaget var det väldigt givande konferenser båda två!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar