I veckan var jag på en intressant konferens anordnad av regionen med föreläsare från olika kommuner samt externa leverantörer av digitala lösningar. Rubriken var Smarta verksamheter - automatisering. År 2021 har vi ett gap på 59 miljarder mellan intäkter och kostnad och vi har brist på arbetskraft både i offentlig och privat verksamhet. Mot den bakgrunden måste vi jobba smartare och använda oss av digitaliseringens möjligheter. Vi måste lära oss att se den som en möjlighet och inte som ett hot. Vi pratar ofta om att tänka utanför boxen men vi behöver tänka i en helt annan box.
Digitaliseringen har många fördelar t ex
*minska kostnader
*frigöra resurser
*förbättra service
*hantera ökande volymer
*det är spårbart
*rättssäkert
De resurser som frigörs ska användas till det som datorer inte är bra på - mänsklig kontakt.
Alla föreläsare betonade vikten av två saker
- att göra ett noggrant förarbete
- att informera och ta med personalen fortlöpande i arbetet
I Uddevalla har man börjat förbereda för att digitalisera repetitivt arbete som inte kräver handpåläggning inom hemtjänsten, t ex rapporter av olika slag.
Vi är precis i början på ett automatiserat samhälle och måste använda oss av det på ett klokt sätt.
Man har identifierat olika generationstyper och det är en helt ny värld som öppnar sig när man ser på hur våra barn hanterar digitala verktyg och hur deras barn i sin tur kommer att använda dem. De barn som föds idag behöver inte ta körkort för det finns självbärande bilar och busar, i skola finns det robotar som hjälper barn med olika uppgifter, vi har många fler digitala möten och inom äldreomsorgen finns det mängder av hjälpmedel.
Det var en nyttig konferens som stämde till eftertanke. Så nu ska jag tänka på mina problem i en annan box!
söndag 17 juni 2018
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar