Heldagskonferens med nämnden AFH var en givande dag.
Vi fick en fördjupad analys av stadsdelens olika verksamheter. Det sker i små grupper vilket ger bättre tid för frågor. AFH har ett mycket bra utgångsläge men står inför stora utmaningar. Den största förändringen är att och förskola skolan förs över till egna nämnden 1 juli 2018 och hur det slår får vi se. En annan stor utmaning är bristen på personal inom alla sektorer utom möjligen Kultur och Fritid.
Här kommer utdrag ur de olika sektorernas verksamheter:
Kultur och Fritid med Intern service
I Nya Hovås startar i april en försöksverksamhet för biblioteksservice, dvs att man kan lämna in lånade böcker och hämta dem man beställt på nätet. Biblioteket vid Askims torg har stängt för renovering.
Sjukfrånvaron är mycket lägre än i andra sektorer. I sektorn ingår också Måltidsservice som förra året serverade 1.540.00(!) luncher till skolor och i äldreomsorgen.
Äldreomsorgen
90% är nöjda med hemtjänsten och 97% är nöjda med bemötandet. Guldstjärna!
Sjukfrånvaron är fortsatt hög. Inga Lex Sara eller Lex Maria som gått emot förvaltningen.
Sektorn utförde 351.305 hemtjänsttimmar hos 1477 personer. Utmaningen är att få kompetent personal. Vi utvecklar nya arbetssätt och använder välfärdsteknologi.
På min fråga om var i processen mitt yrkande om ett nytt äldreboende fanns fick jag veta att ett nytt kommer att byggas i Sisjön och vara klart 2021. En ny detaljplan för Radiomotet planeras till 2021 och ett äldreboende finns med.
IFO Funktionshinder med Hälso- och sjukvård
Vi har fått ner antal dagar för barnavårdsutredningar som tidigare legat högt. Sjukfrånvaron är fortsatt hög men sjunkande. När det gäller kompetensen hos personalen har vi 98% som har socionomexamen. Försörjningsstödet har minskat.
Hälso- och sjukvården i AFH inkl ASIH är ett oerhört krävande arbete. Personalen har ansvar för 1450 patienter, 585 på särskilt boende och 300 på BmSS och DV.
Man behandlar patienter i alla åldrar, från småbarn till äldre och man behandlar alla tänkbara diagnoser och tillstånd, t ex dör 15 personer varje natt. Det krävs oerhört stor kompetens av personalen som f n är ca 140 st. Sektorn har eskalerande rekryteringsproblem. Man önskar sig intensivt en samarbetsperson till VG-regionen, typ pensionerad läkare.
Utbildning
Sjukfrånvaron har ökat något. Vi har behovstäckning i förskolan till 100%. En undersökning visade att de flesta elever i åk 5 upplevde att det fanns någon vuxen att prata med vid behov. Det man måste arbeta mer med är att i åk 6 är 66% av eleverna godkända i alla ämnen vilket är en försämring från förra året. Också här söker man behöriga lärare.
Förskolan och grundskolan blir egna nämnder från 1 juli 2018.
Efter redovisningen hade vi möte med revisorerna som var nöjda med vårt arbete efter förra revisionen. Dock fanns det brister i brandskyddet på äldreboenden. Det saknas utrymningsplaner, utbildning och övningar. Det ska vara åtgärdat till 21/6 i år.
torsdag 22 mars 2018
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar