torsdag 2 mars 2017

70 är det nya 20?

Liberala seniorer hade bjudit in professor Ingmar Skoog som leder Centrum för åldrande och hälsa vid GU för att tala om hur vi når det goda livet på äldre da´r. 70 är det nya 50 har vi ju hört ett tag nu så jag var nyfiken på hur han kommit fram till denna nya siffra.
Det visade sig att under åren som man forskat på 70-åringar - sen 80-talet - så har man sett att 70-åringar idag är fysiskt och intellektuellt att jämställa med hur 50-åringar var då.
Men 20??
Jo nu är vi 70-åringar som 20-åringar när det gäller attityder till livet. Nu vill vi göra det vi inte hann/kunde i den åldern - utbilda oss genom att läsa på universitetet, skaffa en ny partner (lärde mig att Dumbo = gifta om sig med den man tidigare varit gift med), resa ofta och långt. Sån´t som 20-åringar gör idag.

Är vi friskare eller sjukare idag än förr? Svaret är Ja!
Vi är friskare p g a bättre standard på boende och kost, bättre upplysning om vad som är skadligt t ex rökning. Apropå räkning så var det sir Richard Doll som insåg att rökning är skadligt, dittills hade man trott att det t o m kunde vara bra, särskilt för dem med lungsjukdom!
Grunden för alla dessa framsteg stavas utbildning, det som vi liberaler har propagerat för sen vi bildades.
Vi fick också goda råd på vägen mot ett friskt liv - fysisk aktivitet (rör på dig så mycket som möjligt), intellektuell aktivitet (korsord gåtor, sudoko), kultur och sociala aktiviteter (träffa nya och gamla vänner, föreningsliv). Allt detta minskar risken för demens och Alzheimer. Gener är inte lika betydelsefulla som man tidigare trott.
En lärorik och roande föreläsning som stannar kvar länge i minnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar