söndag 12 februari 2017

Första mötet

Det känns som om mitt arbetsår inte riktigt börjat förrän förra veckan när vi hade vårt första möte i nämnden 2017.

Vi i alliansen fick en ny ersättare för KD, Jörgen Knudtzon. I slutet av förra året fick vi Joel Wickman, ersättare för M. Bra tillskott båda två.

Vårt första stora ärende var Årsrapporten som är en redovisning av alla sektorers verksamhet och ekonomi under föregående år. Jag höll fokus på äldreavsnittet och tack vare en skicklig sektorschef har denna sektor gått plus trots stora utmaningar och vi har dessutom fått goda nöjdhetsresultat från våra brukare.
Det som störde mig var avsnittet om framtidsfrågor. Där står att kommunen saknar en långsiktig plan för renovering och nybyggnation och att processen om vem som gör vad är otydlig! Det är ju minst sagt anmärkningsvärt att en kommun av Göteborgs storlek inte ens har en plan för hur man ska lösa boendefrågan för äldre som behöver omsorg på ett äldreboende! Det finns planer för allting annat men inte för äldre - det är åldersdiskriminering som kommunen ägnar sig åt!

Apropå boende så tillstyrkte nämnden detaljplanen för bostäder vid Olof Asklunds gata i Högsbo, med 2300 bostäder varav 600 ska vara klara 2021.
Detta blir en liten stad i staden med bostäder, förskola, skola, parker, äldreboende och butiker. Området ligger i anslutning till Änggårdsbergen. Förvaltningen påpekade att det bör innehålla både bostads- och hyresrätter liksom trygghetsboenden och BmSS (=bostad med särskild service).
Mycket positivt, är det något som behövs i Göteborg - förutom långsiktiga planer - så är det bostäder.

Man ska göra en översyn av offentliga platser lämpliga för kameraövervakning för att öka tryggheten och stärka det brottsförebyggande arbetet. I vår stadsdel rör det sig i första hand om Frölunda torg och Marklandsgatan som upplevs som otrygga.

Vi behandlade också frågan om föreningsbidrag. Det kan föreningar i staden söka varje år. Föreningsverksamhet är viktigt i första hand för ungdomar som får en meningsfull sysselsättning. Här har nämnden som uppgift att kontrollera att riktlinjerna för dessa bidrag följs. Föreningen ska
- verka för avståndstagande från våld, mobbing och missbruk
- verka för jämställdhet, mångfald och likabehandling oberoende av kön, etnicitet, religion, sexuell läggning och ålder.
Personligen tycker jag att vissa verksamheter lär ut våld genom tekniker som avser att skada motståndaren, även om det sker under kontrollerade former. Man bär ju med sig kunskapen även utanför träningslokalen. Det ska ställas mot att ungdomarna får sysselsättning och kunskaper både socialt och praktiskt. Får fundera vidare på det.

Nästa möte är den 21 mars.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar