fredag 8 april 2016

Bostadsbrist, javisst! Men varför?

Intressant seminarium hos Almega idag som behandlade bristen på bostäder och vad det beror på.
Idag saknas 20.000 studentlägenheter i hela landet. Hälften av unga mellan 20-27 år saknar egen bostad. 2010 dagar var medelantalet i kön för att få en hyresrätt i Göteborg, dvs 5,5 år!
Det talas mycket och ofta om hur och var vi ska bo. Att stapla hus på varje ledig yta är ju ett sätt men det får inte vara det enda sättet. Vi bör tala mer om livsmiljö och sammanhang dvs integrering av bostäder, grönområden och infrastruktur. Det kräver samarbete mellan olika aktörer och det saknas idag. All ledig mark går inte att bygga på idag - det finns kulturhistoriska värden, militära områden, riskområden, strandskydd, naturreservat, värdefulla ängsmarker  etc. Kanske måste vi omvärdera en del av dessa områden eller rent av nagga dem i kanten för behovet av bostäder är också ett riksintresse.
Vi kanske också skulle vara mer flexibla när det gäller bostadens utformning - det kanske inte behöver vara samma höga standard i alla bostäder. Byggföretagen måste också följa med i utvecklingen. För att bygga ett badrum idag krävs ca 10 olika yrkesgrupper! Det säger sig själv att det blir mycket väntetid. Vem blir först med att starta ett "all inclusive"?
Som det nu är bygger vi för kärnfamiljen och här måste vi också tänka nytt - kompisboende och kollektivboende är bara två tänkbara former. Vi måste ändra på de standarder och normer som fungerar som bromsklossar för nytänkande.
Hur kommer det sig att det är 72% dyrare att bygga i Sverige än i övriga EU? En del kan förklaras med högre löner och andra kostnader men inte allt.

Så vad behövs då? Följande är en del:
* kompetensen hos beslutsfattarna - är den tillräcklig?
* samverkan mellan olika aktörer
* flexibilitet i byggandet
* ändring av normer, regler och standarder
* ökade resurser hos kommunerna
* släppa in fler och mindre aktörer
* en helhetsbedömning

Och vem ska betala?
Det finns en djungel av bidrag som stimulerar och restriktioner som bromsar och ibland motarbetar varandra, här några exempel:
Subventioner
Låga räntor
Amorteringskrav
Bostadsbidrag
Ränteavdrag
Flyttskatt

Man kan lätt tro att det är en branschfråga att bygga fler bostäder men politiken har här en viktig roll att spela för att ge förutsättningar för ökat intresse hos såväl branschaktörer som hyressökande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar