måndag 28 november 2011

Din roll i samhället som äldre, del 2

SPF och 1,6 miljonersklubben ordnade ett seminarium med titeln Kultur och Hälsa.
Två professorer från Göteborgs UniversitetGunnar Bjursell resp Michael Nilsson från Sahlgrenska Akademien hade forskat kring detta och de beskrev hur viktig kulturen är för hälsan - hos alla människor men särskilt hos äldre.
I takt med att de tekniska verktygen utvecklas kan man nu undersöka företeelser som inte gick att mäta för ett antal år sen.T ex vet man idag att kapillärerna - de allra minsta blodkärlen som finns i hela kroppen, också i hjärnan - försämras med åren men kan återbildas av social interaktion, av fysiskt rörelse, av rätt mat, av sinnesstimulans, av utmaningar och nu går det att bevisa vetenskapligt för första gången. Man hade t ex gjort en liten studie på äldre med Alzheimer som en gång i veckan fick delta i dansaktiviteter och på kort tid blivit märkbart bättre. Mycket upplyftande forskningsresultat!
Senare under dagen berättade Eva Nilsson-Bågenholm, leg läkare, om uppdraget hon fått av regeringen som Nationell äldresamordnare. Hennes fokus låg dock på Hur kan vi förbättra vård och omsorg för de sjuka äldre? Hon visade en förfärlig kurva över hur många äldre vi blir om bara några år som skulle behöva just vård och omsorg. Kurvan startade vid 65 år.
Det hade varit bättre om man fokuserat på hur de friska äldre ska förbli friska, då blir det automatiskt mer pengar över till dem som verkligen behöver vård och omsorg. Det tyckte också våra två professorer men Eva N-B hävdade att det inte finns evidens för att det är så(!) vilket förvånade oss storligen som satt i publiken och just hade fått vetenskapliga bevis för att ovanstående resonemang håller. Hon skulle genast få sig tillskickat de resultat som forskarna kommit fram till.
Senare blev det en paneldebatt med Siw Wittgren-Ahl (S) och Maria Rydén (M) båda med ansvar för bl a äldrefrågor. Den gav inget nytt - (S) vill ju inte att äldre - eller någon överhuvud taget för den delen - ska få bestämma själv utan bara inom de ramar som sätts av just (S).
Eva N-B satt med men deltog inte i debatten.

Om äldres kunskaper, erfarenheter, behov och önskningar måste vi tala mer. Äldre människor är en tillgång, inte en belastning.
Under dagen hade vi också fått oss kultur till livs av Bellmantolkaren Martin Bagge och som avslutning spelade Scandinavien Strings ungdomsorkester. Den består av ett trettiotal barn från 3 år spelar fiol utan noter, några av barnen har en bokstavsdiagnos andra är normalstörda som ledaren uttryckte det. Sjutton melodier spelade de under stort jubel från publiken och vi mådde alla litet bättre när vi gick hem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar