fredag 2 september 2011

"Främlingar är vänner du ännu inte känner"

Igår lyssnade vi till Bengt Westerberg som fått regeringens uppdrag att leda en statlig utredning om främlingsfientlighet i Sverige - dess orsaker och hur vi kan motarbeta dessa. Bengt fick uppdraget i maj och har bara precis hunnit börja men det var en mycket lovande upptakt. Han menade att det finns ett embryo till främlingsfientlighet hos oss alla, rädsla för det vi inte vet något om. Om man känner någon från en annan kultur, annan religion, annan hudfärg så räknar man inte denna person till "de andra" men "alla de andra" är sådana som vi i vår fördomsfullhet tror att de är - utan att veta. Det behövs kunskap om "alla de andra" och där anser jag att skolan har en viktig uppgift.
Detta embryo som vi alla har inom oss måste vi bekämpa hela tiden. Det finns många ute i världen som har fördomar om svenskar som vi inte alls vill kännas vid, att alla är blonda, att alla är tystlåtna osv. Man kan verkligen diskutera vad svenskhet är - de flesta av våra högtider har inte svenskt ursprung, inte heller maträtter. Det enda som karakteriserar vår svenskhet är språket. Det är bara vi i Sverige som talar svenska.
"Mångfald är motsatsen till enfald" är ett välkänt uttryck som stämmer bra. Vi blir berikade av att vi får fler med annan bakgrund i samhället. En annan aspekt är solidariteten med flyktingar. Det är vår mänskliga skyldighet att vi som har det bra hjälper dem som har det sämre.
Vi som liberaler tror på individuell frihet, socialt ansvar och internationell solidaritet - motsatsen till främlingsfientlighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar