onsdag 4 november 2009

Så här ska EU inte fungera...

Runt 100 miljarder euro (cirka 1 biljon kronor) tycks försvinna på vägen innan de når EU-ländernas skattekistor. Det är siffran som EU-kommissionen nått fram till i en studie över momsintäkter. Det är 12 procent av de väntade momsintäkterna som fattas, visar studien. Det motsvarar en summa på mellan 91 och 113 miljarder euro årligen, en summa som förblivit ungefär lika hög över sju års tid. Siffran har kommissionens undersökning nått fram till genom att jämföra den handel med varor och tjänster som sker och de momsintäkter som medlemsländerna faktiskt får in.

– Det här understryker det absoluta behovet av att EU och dess medlemsländer fortsätter bekämpningen av momsfusket gemensamt, kommenterar EU:s skattekommissionär, László Kovács.
Hur mycket momsintäkter som saknas skiljer sig en hel del mellan EU:s länder. Ett genomsnitt för de 25 länder som ingår i studien (Bulgarien och Rumänien ingår inte) är som sagt 12 procents differens, men i t.ex. Grekland ligger siffran så högt som 30 procent och i Slovakien på 28 procent. Däremot fattas "bara" 1 procent för Luxemburg och 2 procent för Irland och Estland. För Sveriges del saknas 3 procent av momsintäkterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar