onsdag 4 november 2009

Så här ska EU fungera...

Från den 2 november lanseras ett europeiskt autogiro. Att ha en sommarstuga på andra sidan gränsen, att prenumerera på en utländsk tidning eller att ha kvar huslån hemma vid längre vistelse utomlands blir inte längre lika krångligt i Europa när ett europeiskt autogiro nu blir verklighet. Bankerna ska tillhandahålla tjänsten som fungerar som ett svenskt autogiro – kunden ger sitt medgivande till att ett företag får dra av en viss summa i månaden från kundens bankkonto. Det europeiska bankgirot finns tillgängligt i tre fjärdedelar av alla europeiska banker från den 2 november 2009 och införs stegvis av övriga.
Svenska banker kommer tills vidare inte erbjuda det europeiska autogirot till sina kunder eftersom Sverige inte är ett euroland. De svenska bankkontoren i Europa kommer dock att ha tjänsten.

Reformen är en del av SEPA, den europeiska bankbetalningen, som skapades våren 2008. Den gjorde det möjligt för den vanliga bankkunden att göra utlandsbetalningar i euro snabbt och billigt, en tjänst som även svenska banker har. Även betalningar med bankkort över gränserna ska förenklas.

Reformerna ingår i EU:s ambition att göra det lika enkelt att köpa varor och tjänster i andra EU-länder som det är i hemlandet. En studie som EU:s konsumentkommissionär Meglena Kuneva presenterade nyligen visade att Internethandeln ökar kraftigt i Europa – men att detta mest gäller handel inom landet. Trots att det finns både billiga och fler erbjudanden i andra länder, är det ofta svårt för konsumenterna att övervinna de hinder som fortfarande finns för gränsöverskridande handel.

Läs mer om europeiskt bankgiro på:
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=SPEECH/09/466&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en">

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar