En av de viktigaste frågorna på agendan är ökad energieffektivitet. Kommissionen presenterat nu nya regler på området, för så kallad ekodesign. Motorer som används för industribruk, tv-apparater och frysar är några produkter där energieffektiviteten ska förbättras. Detta kommer att spara 190 terawattimmar (TWh) per år från 2020, vilket ungefär motsvarar den årliga sammanlagda elkonsumtionen i Sverige och Österrike.
Bättre förberedelser för avbrott genom beredskapsplaner och ett närmare samarbete mellan EU-länderna och gasbolagen i krislägen. Det är några av de förslag som kommissionen presenterar för att trygga gasförsörjningen för alla som bor i EU. Enligt de nya reglerna föreslås också att alla EU:s medlemsländer utser en myndighet som följer utvecklingen inom gasförsörjningen och analyserar riskerna vid ett eventuellt avbrott. De nya reglerna ska stärka det nuvarande systemet som finns för att säkra gasförsörjningen inom EU och ge medlemsländernas beredskapsplaner ett tydligt EU-perspektiv. Gaskonflikten mellan Ryssland och Ukraina i januari i år visade särskilt på att de åtgärder som vidtagits hittills inte varit tillräckliga.
– Tryggandet av energiförsörjningen kommer att vara en av huvudprioriteringarna under följande år. Vi måste ha det bästa i sikte men vara förberedda på det värsta. Europa måste dra lärdomar från tidigare kriser, säger kommissionens ordförande José Manuel Barroso i en kommentar.
I många medlemsländer är man i princip helt beroende av importerad gas. Över hälften av gasen som används i EU-länderna kommer från länder utanför EU, t.ex. kommer 77 procent av gasen i de östeuropeiska EU-länderna från Ryssland. År 2020 beräknas mer än 80 procent av all gas i EU vara importerad. Gas utgör för närvarande mer än en fjärdedel av den totala energiförsörjningen i EU. I Sverige står gasen dock för en relativt liten del (ca 2 procent) av energiförsörjningen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar