tisdag 14 april 2009

Vad har EU gjort för dig? del 2

Allt fler resenärer inom EU kan nu skicka sms, surfa eller ringa under flygresan. Ett år efter att EU-kommissionen införde regler för säker användning av mobiler under flygresor i Europa ökar intresset bland flygbolagen att anpassa utrustningen för mobiltjänster. Idag kan GSM-telefoner användas på sammanlagt 27 flygplan inom EU och vid årsskiftet förväntas antalet ha fördubblats.

"Att få använda mobilen i luften är särskilt efterfrågat bland affärsresenärer och unga passagerarare. Det erbjuder också affärsmöjligheter för europeiska företag", säger Viviane Reding, EU-kommissionär för informationssamhället och medier.

I april 2008 införde kommissionen gemensamma regler för telefoni ombord på flyg. OnAir och AeroMobile är än så länge de enda operatörer som erbjuder mobiltjänster under flygresor, och tre bolag har nappat på dessa – irländska Ryanair, portugisiska TAP och brittiska bmi. Taxan för ett telefonsamtal är i nuläget 1,60 euro per minut, och för ett SMS är priset 0,43 euro, vilket är högre än vad som tillåts för mobiltrafik på marken inom EU. Detta på grund av de tekniska omkostnader som tillkommer för operatörerna vid installationen på flygplanen av ett särskilt system för luftburen mobiltrafik.

Den europeiska modellen för luftburen mobilanvändning har redan inspirerat andra delar av världen. Flera flygbolag utanför Europa, t.ex. Quantas och Malaysian Airlines, erbjuder eller planerar att erbjuda tjänsten i framtiden. Idag använder drygt tre miljarder människor världen över GSM-telefon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar